Annons

Farzana från Bangladesh: Skynda er svenskar

Klimataktivisten Farzana Faruk Jhumu från orkandrabbade Bangladesh kräver att Sverige omedelbart ställer om från bensin och diesel till förnybar energi.
– Ni har kommit tillräckligt långt för att genomföra skiftet, säger hon på sitt Sverigebesök inför COP26.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Farzana Faruk Jhumu, 23, från Bangladesh har rest till Sverige för att sätta press på politikerna inför FN:s klimatkonferens i Glasgow i slutet av månaden.
Farzana Faruk Jhumu, 23, från Bangladesh har rest till Sverige för att sätta press på politikerna inför FN:s klimatkonferens i Glasgow i slutet av månaden.Foto: Duygu Getiren/TT

Farzana Faruk Jhumu, 23, tillhör den del av världen som drabbas hårt av klimatförändringarna, i synnerhet som medborgare i låglänta Bangladesh med kust mot orkandrabbade Bengaliska viken.

– Bangladesh är ett av de mest drabbade länderna i världen. Minst 17 distrikt är direkt påverkade av cykloner. Även om cyklonen aldrig når land drabbas invånarna av regn och översvämningar, och skördarna förstörs av saltvattnet, säger hon.

"Börja prata om oss"

Annons

Farzana Faruk Jhumu och andra representanter för särskilt drabbade länder besöker Stockholm för att träffa klimatrörelsens fixstjärna Greta Thunberg och delta i den globala klimatstrejken som genomfördes i omkring 500 städer under fredagen inför klimatkonferensen COP 26.

– Till att börja med måste vi börja prata mer om länderna som verkligen drabbas, om klimatförändringens verkliga skador och problemen i vardagen till följd av klimatförändringarna. Länderna som drabbas måste också klimatkompenseras, säger Farzana Faruk Jhumu.

"Måste betala sin skuld"

Artonåriga Adriana Calderon från Mexiko stämmer in i kravet på klimatkompensering, men vill dessutom att rika länder i norr skriver av lånen till sydliga länder för att ge dem större möjlighet att hantera klimatförändringarna.

– De måste betala sin skuld till den globala södern, men också fatta politiska beslut på möten som COP26 och lyssna till de som drabbas hårdast, säger Adriana Calderon.

Tjugosexårige Kevin Mtai från Kenya radar upp hur ökat extremväder slår mot hemlandet. Östra Kenya plågas av jordskred, Victoriasjön i väster svämmar regelbundet över, och skördarna i norr vissnar i den utdragna torkan.

– Världsledarna måste agera. Vi är trötta på att höra dem säga samma saker om och om igen, samtidigt som utsläppen fortsätter att öka, säger Kevin Mtai.

Kravet: Ställ om nu

Farzana Faruk Jhumu tycker inte att något land i hela världen gör tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna, men lägger ett särskilt ansvar på rika länder som Sverige att ta täten. Bangladesh har inte möjlighet att snabbt ställa om från fossila till förnybara bränslen till skillnad från Sverige, resonerar hon.

– Ni har kommit tillräckligt långt för att ställa om, varför ska ni sätta upp mål om att ställa om till 2030 eller 2040? Ni borde göra det nu, säger Farzana Faruk Jhumu.

FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow inleds den 31 oktober. Greta Thunberg har tidigare uttryckt sig tvivlande till att klimatkonferensen kommer att leda till konkreta beslut.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Adriana Calderon, 18, från Mexiko deltog i fredagens globala klimatstrejk under sitt besök i Stockholm.
Adriana Calderon, 18, från Mexiko deltog i fredagens globala klimatstrejk under sitt besök i Stockholm.Foto: Duygu Getiren/TT
Kevin Mtai, 26, från Kenya är trött på att världsledare pratar utan att agera.
Kevin Mtai, 26, från Kenya är trött på att världsledare pratar utan att agera.Foto: Duygu Getiren/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons