GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man stal skylt för att stoppa internationell knarkförmedling

En man döms till villkorlig dom och 1 500 kronor i dagsböter för att ha stulit en skylt.
Förklaringen bakom brottet är av det annorlunda slaget.
Östra Göinge • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:29
Den nu dömde mannen menar att han egentligen gjorde samhället en insats.
Den nu dömde mannen menar att han egentligen gjorde samhället en insats.
Foto: Johan Nilsson/TT

Anmälan om skyltstölden kom in i slutet av mars i år. Då hade tre av fyra likadana skyltar på landsbygden försvunnit på ett halvår. Vid en husrannsakan i slutet av april fann polisen två skyltar utanför den misstänktes tomt. En skylt var däremot i mannens uterum, vilket gjorde att han åtalades för stöld.

Gärningsmannen menade i sin tur att han gjort samhället en tjänst genom att stjäla skylten. Att skylten i själva verket visade platsen för internationell knarkförmedling.

”När jag tog bort den upphörde allting. Då stoppades allt. Det var meningen att stoppa brottslighet. Det sker leveranser till den adress där skylten stod”, förklarade mannen i förhör.

Mycket mer än så kunde han inte förklara, då det var ”sekretessbelagt och rörde rikets säkerhet samt terrorism”. Skyltstölden ledde också till att inga fler mord inträffade, enligt mannen.

Han är inte tidigare dömd för brott och Kristianstads tingsrätt tror inte heller på fortsatt brottslighet. Därför nöjer sig rätten med villkorlig dom, dagsböter samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Mannens försvarskostnader på drygt 28 000 kronor tar svenska staten hand om.

Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.