Markströms nolla räddade Calgary

De svenska motorerna visade högst varvtal i Detroit när Calgary kom på besök i NHL-hockeyn.
Jacob Markström höll nollan och Elias Lindholm gjorde matchens första mål när Calgary vann med 3–0.
– Det var en viktig seger, vår första för säsongen, säger Markström.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Calgarys svenske målvakt Jacob Markström under matchen mot Detroit.
Calgarys svenske målvakt Jacob Markström under matchen mot Detroit.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Bortavinsten var inte helt väntad, där Detroit kom stärkta av två raka segrar hade Calgary inlett säsongen utan fullpoängare. Men statistik är en sak, verkligheten en annan – i synnerhet när spelarna tappar koncentrationen.

Lindholm fick halvvägs in i första perioden glida fram framför Detroitmålet när fem rödklädda tittade på puck, och när passningen kom kunde Lindholm enkelt göra 1–0 mellan benen på målvakten Alex Nedeljkovic.

Den svenske centern har därmed inlett säsongen med mål i tre raka matcher.

33 räddningar

Fyra minuter efter sitt mål kunde han från båset se Andrew Mangiapane utöka ledningen till 2–0. Matchens sista mål kom i slutminuterna, när Detroit plockat ut Nedeljkovic från sin bur.

Då hade Jacob Markström på andra sidan isen hållit tätt, och när slutsignalen gick hade han stått för 33 räddningar.

– Det var en viktig match för oss, och för mig med. Jag var inte nöjd senast (2–3 mot Anaheim) och visste att jag behövde spela upp mig, så det var viktigt för mig att få igång spelet, säger han på presskonferensen efter matchen.

– Och i morgon är det en ny dag och då vill jag vara ännu bättre.

"Fick massor av hjälp"

Tränaren Darryl Sutter hade bara gott att säga om sin svenske burväktare.

– Jacobs räddningar hjälpte oss att få ner tempot. Detroit spelar med fart och energi och använder det till sin fördel och det vapnet hjälpte Jacob oss med att stoppa, säger Sutter.

Själv hyllar Markström sina backar, som såg till att förhindra de värsta farligheterna. När hemmalaget försökte komma med en slutoffensiv i tredje perioden mäktade de bara med ett enda skott på 13 minuter.

– Jag fick massor av hjälp. De fick bort returerna och gjorde mitt jobb lite lättare, säger Markström om sina medspelare.