GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Medfödda hjärtfel ökar risken för åderförkalkning

En ny studie visar att personer som har haft en lyckad behandling för medfödda hjärtfel tidigt i livet, löper större risk för att drabbas av åderförkalkning.
Skåne • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 15:41
Forskare på Skånes universitetssjukhus har undersökt 64 patienter med förträngning av aorta.
Forskare på Skånes universitetssjukhus har undersökt 64 patienter med förträngning av aorta.
Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare på Skånes universitetssjukhus har undersökt 64 patienter med förträngning av aorta. Studien visade att hälften av personerna med hjärtfel hade kärlförkalkning i halspulsådern. I studiens kontrollgrupp, som inte hade några medfödda hjärtfel, hade en fjärdedel kärlförkalkning.

– Kärlförkalkning var alltså dubbel så vanligt i gruppen med CoA och uppstår även tidigare i åldrarna, säger Johanna Hlebowicz Frisén, biträdande överläkare på hjärtmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund och docent vid Lunds universitet.

Enligt Johanna borde sjukvården vara mer uppmärksamma på patientgruppen och studera hur man ska behandla patienterna men även förebygga med livstilsförändringar.

– Jag tycker inte att man som patient ska vara orolig med anledning av resultaten i studien utan istället fokusera på livsstilsfaktorer som man själv kan påverka som att motionera och ha goda kostvanor, säger Johanna.

Lovisa HenrikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.