GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politiken fanns redan i hennes röda sossesläkt

Som röd, regnbågsfärgad och rättviseivrande blev steget in i politiken och socialdemokratin nästan oundvikligt för Meta Jarl, 37. Nu försöker hon få fler unga att engagera sig i partiet.
Sösdala • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 19:46
Kvinnor i politiken

Av 153 förtroendevalda i Hässleholm är blott ett halvdussin kvinnor i åldern 30-39. En orsak kan vara svårigheter att få ihop livspusslet. Två kvinnor, med större barnaskaror, har ändå valt att satsa på politiken. Unga kvinnors perspektiv i politiken är viktigt, anser Hanna, 35, och Meta, 37.

Regnbågsflaggan ligger i fönsterkarmen, alltid redo att vecklas ut när Meta Jarl (S) känner för det.
Regnbågsflaggan ligger i fönsterkarmen, alltid redo att vecklas ut när Meta Jarl (S) känner för det.
Foto: Sofia Åström

– Barnet fyllde 10 år i fredags, säger Meta Jarl ursäktande och försöker frigöra några girlanger från kökslampan.

Barnet, som föddes ungefär samtidigt som mamman blev politisk aktiv, ska inte behöva definieras i ett kön. Regnbågsflaggan vid fönstret avslöjar att Meta Jarl har bestämda åsikter i frågan.

Var och en ska få vara som den vill.

Meta Jarl väljer till exempel ofta bort det hon kallar ”textilstränder” när hon är på badhumör.

Mellanbarnet, som är 15 år, har blivit ”himla vänster” på sistone. Och det får vara så.

I bokhyllan domineras litteraturen av genrer som ideologi, sex och humor. Ett budskap på väggen kapslar kanske in familjen Jarls filosofi:

”Livet är roligare när man är lite konstig.”

Meta Jarl (S) visar sin senaste tatuering. ”Solidaritet” och ett rött hjärta pryder ena nyckelbenet.
Meta Jarl (S) visar sin senaste tatuering. ”Solidaritet” och ett rött hjärta pryder ena nyckelbenet.
Foto: Sofia Åström

Meta Jarls väg in i politiken var ganska förutsägbar. Hon blev förtroendevald inom en LO-sektion och lärde ut arbetsrätt till unga på väg ut i yrkeslivet. Så småningom gick hon med i S-kvinnor.

– LO ville gärna att vi som var politiskt drivna skulle bege oss in i politiken, inte minst för att få med det fackliga perspektivet i partiet.

Inom kort hade hon sitt första förtroendeuppdrag, efter valet 2010, som ersättare i omsorgsnämnden.

Socialdemokratin fanns redan i hennes dna. Faster Inger Jarl Beck satt i riksdagen när Meta tog klivet in i politiken. Pappa Lars Jarl var en välkänd S-profil i uppväxtkommunen Höör.

– När vi handlade på Coop – allt annat var otänkbart för pappa – så kom det alltid fram folk och pratade. Det kunde ta tre timmar att komma ut från butiken. ”För i helvete…”, tänkte jag och lovade mig själv att aldrig bli politiker.

Men så blev det alltså ändå. Meta Jarl blev aktiv mitt i en hektisk period av sitt liv, med jobbresor, barn i skola och förskola och dessutom en nyfödd.

– Barnens pappa har tagit ett stort ansvar, annars hade det inte gått. Min yngsta var bara tio dagar när jag gick på mitt första nämndsammanträde. Jag har fått en jättestöttning av honom.

Vilka frågor och ämnen har varit viktiga för dig, som kvinna i ung medelålder?

– Jämställdhet, inte minst efter ”Metoo”. Och även arbetsrätt. Men frågorna går lite in i varandra, tycker jag.

I dag vill Meta Jarl och Socialdemokraterna få in fler unga personer i politiken. Förra året initierade man något som heter ”Unga sossar” och som vänder sig till personer upp till 35 år.

– Jag ville kalla det ”Små rosor”, fast det fick jag inte, haha! Men det är viktigt att ha med unga i diskussionerna; att lyssna och ta till sig. Vilka frågor ska vi driva? Hur blir partiet mer relevant för unga?

Och kan man inte attrahera unga kvinnor ur allmänheten, så får man helt enkelt vända sig till familjen, enligt ett fungerande släktkoncept.

– Mitt äldsta barn fyller 18 år i februari. Hon har gått med i partiet och är nominerad till fullmäktigelistan nästa val. Vi får se hur det går.

Andreas Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.