GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rätt till trygg uppväxt driver fyrabarnsmamman

Att vara mångsysslare och mångbarnsförälder hindrade inte Hanna Sjöstrand från att ta klivet in i politiken. Men ett tag riskerade priset att bli för högt.
Stoby • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Kvinnor i politiken

Av 153 förtroendevalda i Hässleholm är blott ett halvdussin kvinnor i åldern 30-39. En orsak kan vara svårigheter att få ihop livspusslet. Två kvinnor, med större barnaskaror, har ändå valt att satsa på politiken. Unga kvinnors perspektiv i politiken är viktigt, anser Hanna, 35, och Meta, 37.

Hanna Sjöstrand (SD) med dottern Alva, som snart fyller ett år. Planering är a och o för att vardagslivet som fyrabarnsmamma ska gå ihop.
Hanna Sjöstrand (SD) med dottern Alva, som snart fyller ett år. Planering är a och o för att vardagslivet som fyrabarnsmamma ska gå ihop.Foto: Sofia Åström

”F” för fotboll och ”G” för gympa. På en stor MDF-skiva i köket står de tre äldsta barnens aktiviteter prydligt uppskrivna. För Hanna Sjöstrand är strikt planering oumbärlig om tillvaron ska hänga ihop.

Hon arbetar på Ica Maxi, driver sitt eget företag och har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. Och är mamma till lilla charmtrollet Alva, snart ett år, som tultar omkring på vardagsrumsgolvet.

– Under en period tog jag på mig allt. Jag sa inte nej till något. Jag såg inte, lyssnade inte och kände inte efter. Det var som att leva i en bubbla innan jag kom till insikt. Jag förstår inte hur min man stod ut med mig…

Hanna Sjöstrand har fattat ett beslut om att avveckla företaget, som sysslar med design och försäljning av barnkläder. Det som började med att hon sydde en mössa och som så småningom blev till ett aktiebolag har blivit övermäktigt att sköta med stor familj och ett tilltagande politiskt engagemang.

– Jag är en vinnartyp, även om jag inte vill medge det öppet. För några år sedan utsågs jag till ”Årets stjärnföretagare” i Sverige. Utåt sett sa jag att finalen inte spelade någon roll, men i mitt eget huvud…

Hanna Sjöstrand hade egentligen inga planer på att gå in i politiken, i synnerhet inte Sverigedemokraterna, eftersom åsikterna kring partiet skulle kunna påverka företaget.

Hanna Sjöstrand (SD) har inte tänkt särskilt mycket på att hon är en av få unga kvinnor som engagerar sig politiskt.
Hanna Sjöstrand (SD) har inte tänkt särskilt mycket på att hon är en av få unga kvinnor som engagerar sig politiskt.Foto: Sofia Åström

– Men jag hade en massa åsikter om hur saker och ting borde vara i samhället. Och man kan inte klanka på politiker om man själv inte är beredd att påverka.

Till saken hör att Hanna är barndomsvän med Hanna Nilsson (SD), som är kommunstyrelsens vice ordförande, vilket blev en naturlig brygga in i partiet.

Hur är det att vara ung kvinna i politiken?

– Det är inget jag märker av så mycket, även om det är få i min ålder. Men det är viktigt att få med hela befolkningsspannet. För mig som har yngre barn är vissa frågor viktigare än de kanske är för andra.

Som vilka då?

– En trygg uppväxt, till exempel.

Hanna Sjöstrand berättar att den tolvåriga dottern nyligen ville åka med kompisar och shoppa i Malmö.

– Jag tycker inte om att i onödan säga: ”Du får inte”. Men jag släpper inte iväg henne. Jag litar på henne, men det är andra jag inte litar på. Det är ett annat samhälle i dag än när jag växte upp.

Hur skulle du sälja in politiskt engagemang till kvinnor i din egen ålder?

– Att man får en möjlighet att påverka för kommande generationer. Men det krävs ett intresse, såklart.

Hanna Sjöstrand har en rad politiska uppdrag, bland annat i barn- och utbildningsnämnden. De kunde sannolikt ha varit ännu fler. Och tyngre.

– Jag är en sådan som ofta kör på max, ibland över gränsen. Det blir lätt lite smågalet. Det innebar att jag kom till en punkt där det var på tok för mycket.

Hanna Sjöstrand drabbades av något som hon liknar vid utmattningssyndrom och depression.

Hur kom du tillrätta med det?

– Genom att ha en dialog med min man. Han läste på väldigt mycket om mitt tillstånd och jag upplever att processen gjorde oss starkare som par.

Och nu är du inte deprimerad längre?

– Nej, verkligen inte. Men jag är vaksam hela tiden, för jag vill inte hamna där igen.

Andreas Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.