GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reflexen är en färskvara

Reflexen är en billig livförsäkring under den olycksdrabbade mörka årstiden. Men den blir lätt sliten och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
En bra reflex syns redan på 125 meters avstånd omi bilen har halvljuset påslaget.
En bra reflex syns redan på 125 meters avstånd omi bilen har halvljuset påslaget.Foto: Varfjell, Fredrik

Mössor, västar, skor och dinglande plastbrickor – numera finns det mesta i reflexmaterial. Som konsument bör man hålla utkik efter den märkning som alla godkända reflexer har.

–  Det är viktigt att den man köper är godkänd, CE-märkt, så att den har en god reflektionsförmåga, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig för NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Den är dessutom en färskvara, framhåller han.

–  Om den ligger i fickan tillsammans med nycklar, mynt och annat kan den bli repig och tappa mycket av sin reflekterande förmåga. Vi tycker att man bör testa sin reflex, åtminstone nu på hösten.

Testa om reflexen fortfarande fungerar bra med hjälp av en ficklampa i ett mörkt rum.
Testa om reflexen fortfarande fungerar bra med hjälp av en ficklampa i ett mörkt rum.Foto: Shutterstock

Det bästa sättet att verkligen få grepp om hur väl den gamla reflexen fungerar är att hänga upp den i ett mörkt rum i ögonhöjd bredvid en ny, väl fungerande, tipsar Rickard Cosini. Lys sedan på dem med en ficklampa. Om den äldre syns betydligt sämre än den nya ska den inte längre användas.

Och det är inte bara repor som kan ställa till det. Reflexen tappar en stor del av sina reflekterande egenskaper om det kommer in fukt eller vatten i den eller om den utsätts för hög värme, som i en sommarvarm bil. Dessutom kan reflexmaterial i kläder fungera sämre efter bara några tvättar.

Vad utmärker då en bra reflex i övrigt? Jo, den ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge en tillräcklig yta för ljuset att studsa emot. Med andra ord går många små varianter bort. Det gör även sådana som har en stor reklamtext, eftersom det kan försämra funktionen. En reflex bör dessutom ha ett värde på minst 400 cil, ett mått på reflektionsförmåga.

Utan reflex i trafiken är du som fotgängare utsatt när solen gått ner, speciellt om du är klädd i mörkare färger.

–  Om man går längs vägkanten i mörka kläder på kvällen syns man i halvljuset först på 20-30 meters håll. Det är alldeles för lite för att en bilist ska kunna anpassa farten. Om man har ljusa kläder gäller 60 meter, berättar Cosini.

Har man en bra reflex på sig syns den däremot i bilens halvljus redan på 125 meters avstånd.

Det är ingen slump att vintern är en olycksdrabbad årstid. Enligt Transportstyrelen sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor med personskador i mörker, många under november och december. Men reflexen kan inte göra hela jobbet.

–  Trafiken är ett samspel och vi behöver se varandra och ha tid att hantera varandra. I höstmörkret är det viktigt att också bilisterna tar det lite lugnare och visar extra hänsyn, säger Rickard Cosini.

Robert Lagerström/TT

Många väljer att använda en reflexväst när de ska ut och gå på vägen i mörker. Det är viktigt att kolla så att västen är CE-märkt.
Många väljer att använda en reflexväst när de ska ut och gå på vägen i mörker. Det är viktigt att kolla så att västen är CE-märkt.Foto: Shutterstock
Köp rätt reflex

+ En bra reflex bör vara i gott skick och minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion. Den ska även ha ett värde på minst 400 cil, ett mått på reflektionsförmåga.

+ Kontrollera att din reflex är CE-märkt. I Sverige är det forskningsinstitutet Rise som testar och certifierar reflexer för fotgängare.

+ Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängandes i ett snöre och reflexband runt armar och vrister. De ska helst vara placerade lågt eftersom man då syns bättre i bilarnas halvljus.

+ Reflexsprej, reflexvästar och kläder med reflekterande detaljer ökar synligheten men klassas i allmänhet inte som godkända reflexer. Titta efter CE-märkningen.

Källor: NTF, försäkringsbolaget If och Svenska Yle.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.