Annons

Spanska vulkanmysteriet: Vem räddade hundarna?

En djärv räddningsoperation – och ett stort mysterium – har utspelat sig bland lavaströmmarna på kanarieön La Palma.
Enligt ett kryptisk meddelande har fyra hundar som fastnade i vulkanens grepp blivit räddade.
Men ingen vet hur det har gått till.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Drönarbilder på hundarna och den av aska täckta marken. De fyra hundarna på La Palma verkar ha räddats, men hur det gick till är ett mysterium.
Drönarbilder på hundarna och den av aska täckta marken. De fyra hundarna på La Palma verkar ha räddats, men hur det gick till är ett mysterium.Foto: La Palma Local Government/Volca/Reuters/TT

Vulkanutbrottet på La Palma har inte krävt några människors liv, men de senaste dagarnas rapporter om fyra kvarlämnade hundars öde har fångat spanjorernas uppmärksamhet.

Sedan utbrottet för flera veckor sedan har fyra hundar av rasen Podenco Canario varit fast på en strimma mark som lämnats orörd av lavaströmmarna, som annars omringar området.

Annons

En djurrättsorganisation har lyft in mat och vatten med hjälp av små drönare och hade planerat ett avancerat räddningsförsök med hjälp av en drönare av en större sort, utrustad med ett nät.

Signerat "The A-Team"

Men när drönare på torsdagen flög in över området var hundarna plötsligt försvunna.

I stället upptäckte man ett stort vitt lakan med ett högst oväntat budskap skrivet på:

"Var stark, La Palma. Hundarna är i säkerhet", signerat "The A-Team" – en referens till en amerikansk tv-serie från 1980-talet där ett vilt gäng bestående av ex-militärer utförde svåra och våghalsiga uppdrag.

På fredagen avbröts de tidigare planerna på ett räddningsuppdrag.

"Efter en grundlig undersökning av området där hundarna skulle finnas har våra drönare inte lyckats hitta något spår av dem", skriver företaget som tillhandahåller drönarna på Twitter.

Ett mysterium

Men försvinnandet förbryllar då området inte går att nå till fots och den förmodade räddningsinsatsen dessutom verkar ha utförts nattetid.

Drönarna rapporterade på torsdagen fotspår som "verkar ha lämnats av personer inne på området". Ännu har ingen tagit åt sig ära eller rapporterat innehav av hundarna, vilket kan ha att göra med att området är förbjudet att besöka.

Flera teorier är i omlopp om vem som har utfört räddningen – bland annat pekas djurrättsaktivister och hundarnas ägare eller bekanta till ägaren ut – men polisen har varken kommenterat teorierna eller om de ens har inlett en utredning i ärendet.

Hundarnas välmående har skapat stor oro i Spanien och den inblandade djurrättsorganisationen har fått motsvarande 150 000 kronor i donationer för att hjälpa dem.

Utbrottet från vulkanen började den 19 september och enligt forskare finns inga tecken på att det är på väg att avta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons