GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unga företagare gillar att slita

– Vi tycker om att slita och samtidigt få en paus från skolarbetet.
Det säger Alex Lindecrantz, en av fyra sistaårselever från Ekbackeskolan i Osby, som nyligen har startat ett UF-företag som erbjuder allt från trädgårdsarbete och flytthjälp till städning och fönsterputs.
Osby/Östra Göinge • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lukas Andreasson och Melvin Nordlund fick slita i regnet för att förbereda en uteplats.
Lukas Andreasson och Melvin Nordlund fick slita i regnet för att förbereda en uteplats.Foto: Kajsa Wall
Alex Lindecrantz (vd), Filip Carlsson (kommunikatör), Melvin Nordlund (PR-ansvarig) och Lukas Andreasson (ekonomiansvarig) startade sitt UF-företag LanC UF för drygt en månad sedan.
Alex Lindecrantz (vd), Filip Carlsson (kommunikatör), Melvin Nordlund (PR-ansvarig) och Lukas Andreasson (ekonomiansvarig) startade sitt UF-företag LanC UF för drygt en månad sedan.Foto: Kajsa Wall

Företaget LanC UF startades av Alex Lindecrantz, Filip Carlsson, Melvin Nordlund och Lukas Andreasson för drygt en månad sedan. Samtliga går sista året på Ekbackeskolan och hittills har de hunnit dela ut reklam i Broby och utföra trädgårdsarbete i Osby. Men ungdomarna erbjuder sina tjänster i hela nordöstra Skåne.

– Vi ville starta ett företag som erbjöd en tjänst och inte en produkt. Vi tycker om att jobba med kroppen och sen visste vi att det fanns en efterfrågan för den här typen av tjänster, säger Alex Lindecrantz.

Filip Carlsson och Alex Lindecrantz är förvånade över att det finns så mycket jobb för dem, men ser det enbart som en fördel.
Filip Carlsson och Alex Lindecrantz är förvånade över att det finns så mycket jobb för dem, men ser det enbart som en fördel.Foto: Kajsa Wall

När tidningen träffar dem i Osby utför de ännu ett trädgårdsarbete. Regnet öser ner men Melvin Nordlund och Lukas Andreasson kämpar tappert med att förbereda trädgården för en uteplats.

– Hittills har vi hunnit göra några småjobb, men vi har ett större jobb inplanerat under höstlovet som ska ta fyra dagar. Då ska vi vara på en gård och bland annat rensa ut vinden, säger Melvin Nordlund.

Är det något som har kommit som en överraskning sedan ni startade ert företag?

– Vi trodde inte att det skulle finnas så många jobb. Vi visste så klart att det fanns en efterfrågan men inte att så pass många skulle höra av sig, säger Alex Lindecrantz som tillägger att de för tillfället har fyra-fem jobb inplanerade.

När det var dags att bilda företaget föll det sig naturligt att Alex blev vd eftersom han är den som har en insikt i hur det är att driva ett eget företag.

Så det blev inget bråk om vem som skulle bli vd?

– Haha nej, det kände vi alla att Alex kunde bli, säger killarna.

– Min storebror drev ett liknande UF-företag när han gick i skolan och startade sedan utifrån det ett eget företag. Därifrån har inspirationen kommit, säger Alex.

Är det er dröm också, att kunna driva företaget vidare efter UF-tiden?

– Självklart, samtidigt är det svårt att säga redan nu eftersom vi precis har börjat. Vi får se hur det går, säger Melvin Nordlund.

Ungdomarna får hjälp och råd om det behövs från skolan, men de har även mycket frihet när det kommer till hur de vill driva sitt företag. För samtliga är det viktigast att kunderna blir nöjda och att de faktiskt har något att göra.

Ett jobb där ungdomarna skulle klippa gräs blev inställt på grund av regnet. Men Lukas Andreasson och Melvin Nordlund arbetade på flitigt på ett annat jobb när regnet öste ner.
Ett jobb där ungdomarna skulle klippa gräs blev inställt på grund av regnet. Men Lukas Andreasson och Melvin Nordlund arbetade på flitigt på ett annat jobb när regnet öste ner.Foto: Kajsa Wall

– Vi vill vara ett bra och billigt alternativ och även leverera ett bra jobb för pengarna, säger Alex.

– Eftersom vi är ett UF-företag blir det så klart också ett billigare pris för de som anlitar oss, säger Filip Carlsson.

Hittills har de flesta jobben trillat in genom folk som killarna, deras familj eller vänner känner. Men på sistone har även jobbförfrågningar trillat in i social medier.

Än så länge har ungdomarna inte stött på några större svårigheter eller konflikter sinsemellan när det kommer till arbetet.

– Det kommer alltid upp olika diskussioner men då är det är viktigt att vi lyssnar på varandra. Då blir det enkelt att jobba ihop, säger Filip.

– Men det är inte bara att utföra jobben som är kul. Att driva ett företag är så mycket mer och det är kul att faktiskt få göra allt det bakomliggande arbetet, men det är också utmaningen, säger Alex.

Att killarna valde att erbjuda så många olika tjänster handlar om att de vill få in så många olika jobbmöjligheter som möjligt fram till i maj nästa år när UF-tiden är förbi.

– Vi tar gärna emot fler förslag på jobb som vi kan göra, det är bara att höra av sig till oss, säger Filip.

Vad vill ni ge för råd till ungdomar som funderar på att starta ett UF-företag?

– Hitta personer som vill samma sak som du. Se till att alla i gruppen vill samma saker och att dina kompisar har samma driv som du, säger Alex.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.