GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

VAR light – ett alternativ för allsvenskan

Allt fler fotbollsligor i Europa använder videodomarsystemet VAR. Den höga kostnaden är ett hinder för att införa det i Sverige.
Men nu är ett billigare alternativ på gång – VAR light.
– Om det blir aktuellt är det tidigast till säsongen 2023, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 20:52
En bildskärm signalerar för publiken att domaren beslutet om en VAR-granskning under en match i Confederations Cup i Sotji 2017. Arkivbild.
En bildskärm signalerar för publiken att domaren beslutet om en VAR-granskning under en match i Confederations Cup i Sotji 2017. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP/TT

I början av året presenterade Svensk elitfotboll (Sef) en utredning där det framgick att ett införande av systemet skulle kosta omkring 55 000–60 000 kronor – per match.

Den höga notan är ett hinder för att införa systemet i Sverige.

Men nu utreds ett billigare alternativ som kallas VAR light.

Det nya systemet diskuterades på Svenska fotbollförbundets (SvFF) styrelsemöte i förra veckan.

– Det är en enklare teknisk lösning och därmed ett billigare alternativ till VAR. Där väntar vi på besked från analysarbetet om det nya systemet som Fifa kommer med i mars 2022, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.

"Tidigast aktuellt 2023"

Tidigast när Internationella fotbollsförbundet Fifas utredning är klar kan SvFF ge förslag till den svenska fotbollsrörelsen om VAR light är ett alternativ.

– Om det blir aktuellt är det tidigast till säsongen 2023, säger Nilsson.

Ola Rydén, ligaansvarig vid Sef, var nyligen med på ett Fifa-seminarium där ämnet VAR light togs upp.

– Fifa har krav på olika saker. Det kan handla om ljus, läktarstandard, konstgräs, naturgräs. När det gäller VAR krävs i grund och botten minst åtta kameror, säger han och utvecklar:

– Nu gör jag min egen tolkning av vad som sades på seminariet, men om VAR light blir verklighet ska det krävas färre än åtta kameror. Det kan också finnas alternativ som innebär att max tre kameror behövs. Båda alternativen hamnar under en annan kvalitetsstämpel.

Sef avvaktar

När Fifa betygsätter en fotbollsverksamhet, som till exempel läktarstandard, har man tre kvalitetsnivåer. VAR light skulle anses tillhöra de två lägre kvalitetsnivåerna, tror Ola Rydén.

– Jag förutsätter att det skulle vara billigare, eftersom det går åt mindre teknik och färre kameror. Att det ska kosta mindre tror jag vad man är ute efter.

Bland de allsvenska klubbarna finns ett motstånd mot VAR, framför allt från supportrarna. Men Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf är försiktigt positiv till tekniken.

– Rätt använt så kan det definitivt hjälpa fotbollen, det gäller bara att hitta rätt nivå, vad man ska bedöma, hur långa pauser får det var. Jag tror definitivt det är något för allsvenskan på sikt, om man hittar en form för det och att det fungerar ekonomiskt, säger Lagerlöf.

David Hernqvist/TT

Fakta: VAR-systemet

Fakta: VAR-systemet

VAR, kort för Video assistant referee (på svenska: assisterande videodomare), har debatterats mycket inom fotbollen sedan Internationella fotbollsförbundet (Fifa) började implementera det 2018.

Systemet kan användas vid fyra olika typer av situationer: om det är ett korrekt mål, vid straffsituationer, om någon ska tilldelas ett rött kort eller om ett kort har tilldelats fel spelare.

VAR implementerades första gången i ett stort mästerskap i VM i Ryssland 2018. Flera fotbollsligor i Europa har sedan dess infört systemet.

De här länderna i Europa använder VAR i sina förstaligor:

Belgien, Danmark, England, Frankrike, Grekland, Italien (första- och andraligan), Kosovo, Kroatien, Nederländerna, Polen (första- och andraligan), Portugal, Ryssland, Serbien, Slovakien, Spanien (första- och andraligan), Schweiz, Tjeckien, Turkiet, Tyskland (första- och andraligan), Ungern och Ukraina (första- och andraligan).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.