GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bearbetar våldsamma relationer i skrift

Frida J Nilsson lyckades ta sig ur flera våldsamma relationer och hennes resa har blivit till en självbiografi. Hon var en av författarna som var på plats på Borgen i Osby under lördagens bokmässa.
Osby • Publicerad 23 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Frida J Nilsson pratade om sin självbiografi som handlar om flera destruktiva relationer där hon har blivit misshandlad både fysiskt och psykiskt.
Frida J Nilsson pratade om sin självbiografi som handlar om flera destruktiva relationer där hon har blivit misshandlad både fysiskt och psykiskt.
Foto: Kajsa Wall

17 författare, till största delen från trakten, samlades under lördagen för den årliga bokmässan.

En av dem var Frida J Nilsson från Kristianstad. I flera relationer utsattes hon för såväl fysisk som psykisk misshandel under många år. Med självbiografin Kära hjärtat, varför han? vill hon hjälpa andra som är eller har varit i destruktiva förhållanden.

– Detta händer överallt och kan drabba precis vem som helst men vi pratar inte om det, säger Frida J Nilsson.

När hon var 16 år gammal hamnade Frida i en destruktiv relation där hon misshandlades fysiskt i över fyra år. Hon berättar att hon tillbringade mycket tid i stallet och därför skyllde hon synliga skador på hästarna.

– Alla accepterade förklaringen för den låter rimlig. Även om min familj och nära vänner anade att något inte stod rätt till var det en chock för alla när de fick veta hur det egentligen låg till, säger Frida J Nilsson.

Det var en god tillströmning med besökare på lördagens bokmässa.
Det var en god tillströmning med besökare på lördagens bokmässa.
Foto: Kajsa Wall

När hon lyckades lämna denna man hamnade hon senare i flera andra relationer där hennes partners misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

– Det går tyvärr inte att veta vem som kommer att skada dig.

Varför kände du att det var viktigt för dig att skriva en bok om vad du gått igenom?

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att prata om våld i nära relationer eftersom det är så vanligt. Sedan min bok kom ut får jag nästan dagligen meddelande från kvinnor som är i liknande förhållanden som jag var i.

Hur var det för dig och skriva om något så personligt?

– Det var så klart känslosamt. Vissa saker var väldigt svåra att skriva om, men samtidigt gav det mig chansen att bearbeta det jag har gått igenom. Idag känns det jättebra att jag vågar stå här med min bok och prata om det som har hänt.

Lotta Persdotter från Knislinge sålde sina två historiska romaner på bokmässan i Osby.
Lotta Persdotter från Knislinge sålde sina två historiska romaner på bokmässan i Osby.
Foto: Kajsa Wall

Hur mår du idag?

– Det har varit en lång process men jag mår bra och det är väldigt skönt. Jag kan fortfarande få ångestattacker på grund av de händelser jag varit med om, men annars mår jag bra.

Frida J Nilsson uppmanar den som är i en destruktiv relation att våga ta steget att söka hjälp.

– Våga även prata med dina nära och kära, men jag vet själv hur jobbigt det är.

Liselotte Olsson, arrangören för bokmässan, var nöjd med dagen.
Liselotte Olsson, arrangören för bokmässan, var nöjd med dagen.
Foto: Kajsa Wall

Att få chansen att tala om sin bok, både med allmänheten och andra författare, på bokmässan var något Frida J Nilsson uppskattade. Hon var en av många nytillskott på årets bokmässa.

– Hälften av alla författare som är med är här för första gången och det är jättekul, säger Liselotte Olsson, arrangör av bokmässan, som även driver bokhandeln i Osby.

Hon är nöjd med dagen och konstaterar att det blev något fler besökare än under förra årets bokmässa.

– Det här konceptet fungerar.

Den 82-åriga författardebutanten Siggan Nyberg var också på plats.
Den 82-åriga författardebutanten Siggan Nyberg var också på plats.
Foto: Kajsa Wall
Här kan du söka hjälp

Om det är bråttom: Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har blivit utsatt för fysiskt våld eller ett sexuellt övergrepp. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring genast 112 om det är fara för livet.

Är det inte akut kan du fortfarande kontakta en vårdcentral om du har blivit utsatt för våld eller förtryck. Du kan också få hjälp att dokumentera dina skador, även om du just då inte är redo att göra en polisanmälan.

Du kan även få hjälp genom att kontakta socialtjänsten eller ideella verksamheter, som till exempel kvinnojourer och brottsofferjourer.

Källa: 1177 vårdguiden.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.