Annons

Klimatdemonstranter stoppade trafiken i Malmö

Klimatdemonstranter från organisationen Extinction Rebellion stoppade trafiken i centrala Malmö genom att sätta sig ned i gatan.
Ett 20-tal av demonstranterna avlägsnades och en greps för våldsamt motstånd , enligt polisen.
Publicerad 23 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Gruppen Extinction Rebellion demonstrerade för klimatet.
Gruppen Extinction Rebellion demonstrerade för klimatet.Foto: Johan Nilsson/TT

Klimataktivisten Kristian Smedjeback säger till Sydsvenskan att omkring 150 personer deltog i demonstrationen som utmynnande i en sittmanifestation på Bergsgatan i Malmö.

– Det här är en av de största blockaderna i år, vi har deltagare från hela Sverige och även folk från Danmark. Vi vill belysa klimatnödläget, man har vetat om det här i 30 år men ändå görs inget. Därför protesterar vi genom civil olydnad, säger Smedjeback.

Annons

Polisen uppger att ytterligare två sittmanifestationer genomfördes på Föreningsgatan och Claesgatan.

– Sammanlagt misstänks 15 personer för ohörsamhet mot ordningsmakt, en person har gripits misstänkt för våldsamt motstånd, och 23 personer har avlägsnats med stöd av polislagens trettonde paragraf, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

Ingen person skadades i samband med insatserna, enligt polisen. Sydsvenskan skriver att polisen använde sig av pepparsprej vid insatsen, men polisen kan inte bekräfta uppgiften.

– Jag kan bara säga att vid ingripanden använder man sig av det våld som situationen kräver. Och där ska hela tiden ske en bedömning av den enskilda polismannen eller en chef på platsen som beordrar det, säger Lundqvist till TT.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons