GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tuff-tuff-tåget havererade under bokmässan

När Tuff-Tuff-Tåget i Osby under lördagen skulle ut och köra på bokmässan låste sig bromsarna och ett stort rökmoln steg upp från loket.
Osby • Publicerad 23 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 11:55

Ett stort rökmoln spred sig från loket.
Ett stort rökmoln spred sig från loket.
Foto: Johan Rastenberger

Tuff-Tuff-Tåget i Osby kör egentligen mestadels på somrarna men under lördagens bokmässa hade man en tur med barn och föräldrar med högläsning ur en barnbok.

– Precis när den var färdig med en tur så brast en slang i loket med ett magnifikt ångmoln som slutpuff, säger besökaren Johan Rastenberger.

Haveriet inträffade på ett backkrön. Detta menar han var tur.

– Enligt föraren var det något med bromsarna som gjorde att slangen brast.Tur i oturen är att den brast uppe på backen och att ingen kom till skada.

Bromsbeläggen överhettade

För dagen var det Jankov Månsson som var lokförare.

– Bromsarna på sista vagnen började låsa sig och då blir bromsbeläggen överhettade så vi fick korta ner rundan, säger han.

Det var aldrig någon fara för vare sig resenärer eller lokförare – tåget tuffar på i behagliga 10 kilometer i timmen och vagnarna kan bromsas separat. Maxhastigheten är 20-25 kilometer i timmen men då blir det inte en behaglig tur utan hoppigt och alldeles för högljutt för högläsning.

Tåget har nu blivit omhändertaget av reparatör.
Tåget har nu blivit omhändertaget av reparatör.
Foto: Johan Rastenberger

– Det är ett begagnat tåg som är ombyggt så det är klart att tekniken kan fallera ibland men det har tidigare gått helt klanderfritt, berättar Jankov.

Tåget har den ideella föreningen kört under två säsonger. Innan dess tuffade fordonet mellan varuhuset Ullared och den tillhörande campingen.

– Det är tillverkat på Kockums och det gjordes två såna tåg. Vi köpte det som en ideell aktivitet och rustade upp det med hjälp av pengar från kommunen och olika företagare och med ideellt arbete.

Gammalt maskineri

Trots att det är ett gammalt tåg är det avancerad teknik i maskineriet.

– Det drivs av både tryckluft och el och förmodligen någon annan teknik. Vagnarna lyft av kompressor och då ska det sjunka ned när man går av och på.

När bromsbeläggen blev överhettade steg ett litet rökmoln från loket.

– De som satt i vagnen gick av, några valde att gå tillbaka och de andra satte sig i första vagnen.

Nu har reparatör tagit hand om vagnen och ska gå igenom det så att det kan köras som vanligt igen. Barnen behöver med andra ord inte oroa sig.

– Tuff-tuff är väl omhändertagen så att han ska kunna leva vidare snart igen, säger Jankov Månsson.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.