GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eleverna drar till andra gymnasieskolor

Allt fler elever väljer att läsa gymnasiet på någon annan ort, trots att utbildningen även ordnas i Hässleholm.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Allt fler elever väljer att läsa, och ta studenten, från gymnasieskolor i andra städer.
Allt fler elever väljer att läsa, och ta studenten, från gymnasieskolor i andra städer.Foto: Sofia Åström

Det oroar både politiker och tjänstemän inom barn- och utbildningsförvaltningen.

– 50 fler elever än budgeterat går gymnasiet någon annan stans än här, det innebär en ökad kostnad på 5 miljoner kronor, konstaterar Niklas Persson tillförordnad förvaltningschef.

Elevströmmarna som lämnar Hässleholm söker sig i stället till i huvudsak gymnasieskolor i Kristianstad och Lund.

– Vi måste få eleverna att stanna, marknadsföra att vi är bra och har attraktiva skolor och utbildningar, säger Stefan Larsson (M) ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Prata med eleverna

Niklas Persson ser också framför sig ytterligare åtgärder.

– Vi måste ta reda på varför eleverna söker sig till andra orter, prata med de unga och vårdnadshavarna.

Han avser vidare sätta ihop en arbetsgrupp med företrädare även från näringslivet för att komma fram till lösningar.

– Det är ett bekymmersamt läge med denna tendens som i förlängningen kan leda till en mindre budget för gymnasieskolan, befarar han.

Totalt väntas barn-och utbildningsförvaltningen få ett budgetunderskott på cirka 20 miljoner kronor. Den enskilt största budgetspräckaren är pengar som kommunen betalar ut, från förskola och uppåt, för elever som går på olika friskolor.

Under senaste mötet beslöt därför barn-och utbildningsnämnden om köpstopp, anställningsstopp och att ställa in alla kompetensutvecklingsinsatser för personalen.

Beslutet fattades efter omröstning.

– På mötet säger också ordförande att vi måste se till att behålla våra elever i den kommunala skolan, för att motverka att allt fler lämnar för att gå i riskkapitalisternas friskolor. Hur kan köpstopp, anställningsstopp och stopp för kompetensutbildning påverka detta? Vi yrkade på att detta skulle kontrolleras innan beslut fattas men vi fick inget gehör, utan Moderaterna och deras stödpartier inklusive Sverigedemokraterna biföll förslaget, konstaterar Monica Ero och Joachim Fors, båda S-ledamöter i barn-och utbildningsnämnden.

Stefan Larsson kontrar med att en sådan utredning, bara ökar underskottet.

– Då hade vi varit framme i slutet av november innan åtgärderna ens börjat få effekt, konstaterar han.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.