Annons

Oklart när Erdogan kan slänga ut ambassadörer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beordrat sin utrikesminister att förklara bland andra Sveriges ambassadör för "persona non grata".
Men Sverige har ännu inte haft någon formell kontakt med Turkiet.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Turkiets president Erdogan har sagt att tio västerländska ambassadörer ska förklaras persona non grata. Arkivbild.
Turkiets president Erdogan har sagt att tio västerländska ambassadörer ska förklaras persona non grata. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter, säger Hanna Rehn, presskommunikatör på utrikesdepartementet (UD).

Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

Annons

Staffan Herrström är Sveriges ambassadör i Turkiet sedan ett drygt år tillbaka. TT har haft kontakt med honom via mejl men han hänvisar alla frågor till UD. Även utrikesminister Ann Lindes pressekreterare hänvisar till UD:s pressavdelning.

UD kunde inte ge något ytterligare besked vid 15.30-tiden på söndagen.

Totalt tio länder

Utöver Herrström handlar det om ambassadörer från USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.

Bakgrunden till Turkiets ilska är ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Ambassadörerna skriver i ett gemensamt uttalande att fängslandet "kastar en skugga" över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.

Marin: Hård reaktion

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) är förvånad över Erdogans reaktion.

– Det här är en hård reaktion. Det är ingen nyhet att mänskliga rättigheter är högt prioriterade i vår politik, säger hon till Yle Radio.

– Situationen är ytterst beklaglig och vi inväntar mer information innan vi drar några slutsatser. Vi för en dialog och Finland har aktivt tryckt på vikten av mänskliga rättigheter i Turkiet i både tvåpartssamtal och i en gemensam europeisk ståndpunkt. Vi har betonat vikten av att Europadomstolens beslut respekteras och följs, och därför krävt att den här människorättsaktivisten släpps, fortsätter Marin.

Inte heller Danmark eller Norge har fått ytterligare information från Turkiet.

– Jag kan dock konstatera att vi har täta kontakter med våra vänner och allierade om fallet, sade Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) till danska TV2 på lördagskvällen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons