GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försvarsanställda med familjer evakuerade

Åtta personer som varit anställda av Försvarsmakten finns bland den grupp som evakuerades från Afghanistan på lördagen, uppger källor till Sveriges Radio Ekot.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:44
Efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan har Sverige och andra länder jobbat för att evakuera tidigare lokalanställda afghaner. Arkivbild.
Efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan har Sverige och andra länder jobbat för att evakuera tidigare lokalanställda afghaner. Arkivbild.
Foto: Ahmad Halabisaz/AP/TT

Det handlar om tolkar och andra lokalanställda. De har med sig sina familjer och befinner sig nu i ett arabland, enligt radion.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare bekräftat att Sverige genomfört en ny evakuering.

"En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda på Försvarsmakten, inklusive tolkar, har nu evakuerats från Afghanistan", skrev hon till TT i lördags.

"Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan."

Utrikesdepartementet (UD) är med säkerhetshänsyn som motivering i övrigt knapphändiga i sin kommunikation om evakueringen.

UD kunde ännu vid 15.30-tiden på söndagen inte bekräfta hur många de evakuerade personerna är, när de anländer till Sverige eller hur resan går till.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.