GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Holländare har präglat vårt land

Krönika • Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 10:41

När denna krönika läses befinner jag mig i Nederländerna, dit jag anslutit via bilresa genom Tyskland, för att tillbringa några dagar med min käresta som flugit ner för att hälsa på släkten. För övrigt är landets korrekta namn just Nederländerna, inte Holland, vilket vi i Sverige mest använder även om Holland bara är en del av landet.

Genom min relation har följt ett växande intresse för Nederländerna, ett land jag tidigare hade rätt ytlig kunskap om som främst stack ut via sina skickliga fotbollsspelare och sin liberala syn på hasch och prostitution.

Men landet är inte alls den liberala föregångare vi ofta tror. Tvärtom är det strängt religiöst och kvinnor har haft en mycket längre väg att gå för att nå ökad jämställdhet jämfört med Sverige. När min sambo växte upp ansågs det att unga kvinnor skulle inrikta sig på att bli hemmafruar, inte att göra yrkeskarriär, vilket var ett skäl att hon kom hit som utbytesstudent.

Historiskt har banden mellan våra två länder varit täta, faktiskt väldigt täta. Överallt hittar man spår av det. Så var till exempel den ledande väderkvarnstypen i vårt land "holländare", byggda med stenfundament, inte stubbakvarnar av svenskt slag som står på stockar. Skickliga yrkesmän importerades också i stor mängd för att utveckla olika slags hantverk i vårt land som skeppsbyggeri. Även om holländska experter hjälpte till att bygga regalskeppet Vasa var det knappast deras fel att konstruktionen var så misslyckad. Holländare har också gjort lysande karriärer, bland annat släkten De Geer som levererat en svensk statsminister på 1800-talet och den folkpartistiska försvarsministern Lars De Geer i slutet på 1970-talet.

Men landet är inte alls den liberala föregångare vi ofta tror. Tvärtom är det strängt religiöst och kvinnor har haft en mycket längre väg att gå för att nå ökad jämställdhet jämfört med Sverige.

Även inom svensk arkitektur har holländare haft stort inflytande. Framförallt i Stockholm där det finns flera palats i holländsk stil som Der Nootska palatset på Söder. I Malmö är det imponerande rådhuset byggt i nederländsk renässansform. Visste ni att Göteborg en gång grundades på 1600-talet av Karl IX för att bli en rent holländsk koloni med omfattande privilegier. Men även i lilla Lomma finns en liten gata ner mot havet där bebyggelsen kallas för holländarhusen efter holländare som bosatte sig där.

Överallt stöter man som sagt var på det holländska inflytandet. För en vecka sedan köpte jag ett stort och vackert keramikfat på en loppmarknad. Vid lite efterforskning visade det sig vara tillverkat av en kakelugnsfirma i Stockholm som fanns vid förr-förra sekelskiftet. Till sin hjälp hade företaget anställt holländska drejare, vilket man kan ana eftersom fatet har mönster med tulpaner.

Historiskt har holländare betytt mycket i Sverige. Nu pågår en ny typ av invasion där holländare köper upp lantbruk, vilket är mycket billigare än i hemlandet, samt campingplatser. Dessutom är det populärt köpa fritidshus, jag vet flera holländska familjer som valde att stanna i sina stugor i vårt land under pandemin. Min sambos kusin och hennes man som vi skall bo några dagar hos utanför Rotterdam åker två gånger varje år och hyr fritidshus i Sverige, gärna så isolerat som möjligt, vilket är lätt förstå med tanke på att Nederländerna är världens mest tätbefolkade land. Så Sverige och Nederländerna är en bra kombination.

+ Alla de vackra höstfärgerna.

- Mordet på rapparen Einar. Det går inte att se något slut på gängbrottslighetens härjningar.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.