GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Köket i Hässleholms sjukhus stänger

Vid halvårsskiftet nästa år stänger matlagningsköket på Hässleholms sjukhus. Enligt planen ska det öppna igen när tillbyggnaden av ortopedin är klar 2025. Men det är inte helt säkert att det blir så.
Hässleholm • Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:20
Köket i sjukhuset i Hässleholm stänger nästa sommar.
Köket i sjukhuset i Hässleholm stänger nästa sommar.
Foto: TT

– Det är för tidigt att sia om i dag hur det blir 2025. Det är ett stort pussel som ska läggas och för närvarande är det ingen som vet hur det blir. Nu pratar vi om en tillfällig stängning, säger Magnus Petersson, projektledare för nya måltider i Region Skånes regionservice.

Det pussel som Magnus Petersson relaterar till bygger på regionens beslut 2020 att bygga ett nytt produktionskök i Kristianstad. I det nya köket, som ska förse sex av regionens sjukhus med patientmåltider, ska maten lagas från grunden och därefter kylas ned och läggas i särskilda portionsförpackningar för att behålla näringen. Sjukhusens vårdavdelningar ansvarar sedan för uppvärmning och servering.

– Arbetet med att ta fram ett koncept för patientmåltiderna har pågått ett tag. Syftet är att höja kvaliteten på maten som serveras på regionens sjukhus och öka patienternas valfrihet, förklarar Magnus Petersson.

Det nya storköket ska leverera patientmåltider till sjukhusen i Kristianstad, Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg, Trelleborg och Helsingborg.

Produktionsköken i Malmö, Lund, Helsingborg, Trelleborg och Landskrona drivs av en extern entreprenör. Ystad, Kristianstad, Ängelholm och Hässleholm har egna kök.

Magnus Petersson och hans medarbetare jobbar nu med att lösa den nya logistiken när det gamla produktionsköket i Kristianstad stänger 2022 och när köket i sjukhuset i Hässleholm stänger nästa sommar.

Det nya köket i Kristianstad ska stå klart 2023, enligt planen.

Måltiderna

Regionens projekt ”Nya måltider i Region Skåne”, som hanteras av regionservice, löper parallellt med byggprojekten på sjukhusen i Hässleholm och Kristianstad.

– Tiden rullar på och vi ska ha en lösning klar för måltiderna på Hässleholms sjukhus till nästa sommar, säger Magnus Petersson.

Den ”tillfälliga” stängningen av köket i Hässleholm ska pågå under den treåriga byggperioden.

Magnus Petersson förklarar att man är inne i planeringsfasen till olika alternativ för matleverans till Hässleholm efter kökets stängning. Flera faktorer spelar roll, till exempel om sjukhuset i Ängelholm kan laga maten till Hässleholm under byggtiden.

– Vår avsikt är glasklar – patienterna får mat och det kommer inte att uppstå några glapp i leveransen, betonar han.

Oklart

I det politiska beslutet om det nya produktionsköket i Kristianstad nämns inget om köket i Hässleholm.

Kommer köket i Hässleholm att öppna igen 2025 när om- och tillbyggnaden av sjukhuset är klar?

Magnus Petersson kan inte ge ett klart svar på den frågan.

– Det är för tidigt att sia om. Ingen kan svara på den frågan i dag. Nu pratar vi om en tillfällig stängning.

När beslutet om att bygga det nya köket på CSK togs förklarade Inger Tolsved (L) ordförande i regionens servicenämnd att det ska bidra till att ytterligare stärka Kristianstad som ett centrum för skånsk livsmedelsproduktion och gastronomi. Det kommer inte bara nordöstra Skåne, utan hela Skåne att tjäna på, betonade hon tillsammans med nämndens förste vice ordförande John Eklöf (M) och andre vice ordförande Jonas Esbjörnsson (S).

Någon ombyggnad av köket i Hässleholm, med femton arbetstillfällen, är inte aktuell.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.