Annons

Presidenten: Explosion var troligen terror

Minst en person har dödats och flera har skadats i en explosion i Ugandas huvudstad Kampala.
Händelsen var troligen ett terrordåd, enligt presidenten.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ett troligt terrordåd har genomförts i Uganda under lördagskvällen.
Ett troligt terrordåd har genomförts i Uganda under lördagskvällen.Foto: Nicholas Bamulanzeki

Detonationen skedde runt klockan 21 på lördagskvällen, lokal tid, vid ett populärt restaurangstråk i stadsdelen Kawempe.

"Bombgruppen är inkallad för att noggrant dokumentera platsen och avgöra om explosionen var avsiktlig eller inte," säger polisens talesperson Fred Enanga.

Annons

I Uganda råder det för tillfället utegångsförbud efter klockan 19 på grund av spridningen av covid-19, men det efterlevs inte överallt.

President Yoweri Museveni twittrar under söndagen att han fått information om händelsen, och lägger till:

"Det verkar vara ett terrordåd men vi ska hitta gärningsmännen".

I början av oktober tog terrorrörelsen IS på sig skulden för en påstådd bombattack mot en polisstation i samma stadsdel. Den gången rapporterade varken myndigheterna eller lokala medier om någon smäll eller några skadade, men polisen bekräftade senare att en mindre incident hade inträffat.

Både Storbritannien och Frankrike har sedan dess uppdaterat sina reserekommendationer för Uganda och uppmanar resenärer att vara vaksamma vid platser där det rör sig mycket folk och på restauranger, barer och hotell.

"Terrorister kommer sannolikt att försöka att utföra attacker i Uganda", heter det i det uppdaterade rådet från Storbritannien.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons