GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många hoppfulla skrev högskoleprovet

Nära 40 000 personer var anmälda för att skriva högskoleprovet på söndagen. Provet genomfördes på över 130 orter i Sverige, samt i Mariehamn på Åland.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 14:14
Studenter i provsalen på Stockholms universitet under ett tidigare högskoleprov. Arkivbild.
Studenter i provsalen på Stockholms universitet under ett tidigare högskoleprov. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kravet för att få skriva provet var att man avslutat sin gymnasieutbildning eller att man är född 2002 eller tidigare, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Klockan 16.40 avslutades provet, enligt UHR utan "större incidenter". Hur många som faktiskt skrev kommer att stå klart i slutet av november, men bortfallet brukar vara kring tio procent.

UHR publicerar frågorna på måndag och facit på onsdag på sajten Studera.nu.

Resultaten är klara om drygt en månad.

"Den 30 november får provdeltagarna besked om sina resultat och UHR publicerar normeringstabellerna på Studera.nu", säger Charlotte Johansson, enhets­chef vid UHR, enligt ett pressmeddelande.

För att minska smittrisken kan man i år, till skillnad från tidigare högskoleprov, få anmälningsavgiften på 450 kronor återbetald om man har, eller uppvisar symptom på, covid-19. Anmälan om detta måste ske på Studera.nu senast på onsdag.

Provskrivarna uppmanades också hålla avstånd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.