Annons

Nya bombningar över Tigray

Den etiopiska militären har flygbombat två anläggningar i Tigray.
Det är den sjunde och åttonde flygbombningen i den konflikthärjade regionen på en vecka.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Webbkarta
WebbkartaFoto: Johan Hallnäs/TT

Båda attackerna på söndagen riktades mot vad regeringen uppger var två rebellkontrollerade anläggningar, långt ifrån regionhuvudstaden Mekele.

Den första attacken kom i Tigrays västra delar. Målet var en plats som "fungerar som en utpost för träning och militär ledning för terrorgruppen TPLF", enligt talespersonen Selamawit Kassa.

Annons

Hon bekräftar senare även en attack mot en anläggning i staden Adwa i norra Tigray, som enligt uppgifterna ska ha använts för att tillverka "militär utrustning" och falska militäruniformer som används av Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Det finns inledningsvis ingen information om offer vid de två attackerna.

En talesperson för TPLF, Getachew Reda, bekräftar bombningarna på Twitter. Men han skriver att det inte rörde sig om militära mål utan om ett sjukhus och en redan på förhand totalförstörd textilfabrik.

TPLF har fördömt de tidigare angreppen och sagt att de visar på att regeringen inte bryr sig om civilas liv.

Striderna mellan TPLF och landets centralstyre har pågått sedan i november i fjol. TPLF, som var ledande när regionen hade ett stort mått av självstyre, hade då meddelat att man inte längre erkände regeringens legitimitet.

Etiopien har anklagats av bland annat FN för att medvetet blockera förnödenheter från att nå regionen, som hotats av en omfattande svältkatastrof till följd av konflikten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons