GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

President väntas sitta kvar i Uzbekistan

Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 18:50
Uzbekistans president Sjavkat Mirzijojev 2019.
Uzbekistans president Sjavkat Mirzijojev 2019.
Foto: Alexej Druzhinin/AP/TT

President Sjavkat Mirzijojev ställs inte mot någon verklig utmanare när Uzbekistan går till val under söndagen. Mirzijojev kom till makten 2016 efter det att hans mentor, diktatorn Islam Karimov, avlidit.

Mirzijojev har öppnat upp Uzbekistans ekonomiska och politiska system. Men när hans första mandatperiod lider mot sitt slut kämpar 64-åringen för att motverka uppfattningen om att hans regering är på väg att falla tillbaka i sin föregångares hjulspår. De senaste åren har tillslag gjorts mot oliktänkande och Mirzijojev har kringgått reformer som skulle öppna för konkurrens om presidentposten.

I vallokalerna ställs Mirzijojev mot fyra regimlojala kandidater.

Pandemins effekter har också överskuggat hans ekonomiska prestationer, arbetslösheten är utbredd och det har blivit dyrare att leva.

– Vi förväntar oss förändringar, till exempel löneökningar, säger studenten Urazali Ergasjev.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.