GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sambo på prov prövas av HD

Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 20:46
En man som testade att bo med sin flickvän dömdes för folkbokföringsbrott. Nu ska HD testa saken. Arkivbild.
En man som testade att bo med sin flickvän dömdes för folkbokföringsbrott. Nu ska HD testa saken. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

En man i 25-årsåldern i Göteborg dömdes för folkbokföringsbrott då han hade bott hos sin flickvän en period utan att ändra sin folkbokförda adress. Saken ska avgöras i Högsta domstolen, rapporterar GT.

Lagen säger sedan tre år tillbaka att man måste vara folkbokförd på den adress där man "regelmässigt tillbringar sin dygnsvila".

Tingsrätten noterade att mannen endast bott hos flickvännen i en månads tid och köpte hans förklaring att syftet var att de skulle testa att bo tillsammans.

Åklagaren överklagade och hovrätten pekade på att det i lagen står att man i så fall ska ha sin dygnsvila på annan plats under en "på förhand bestämd tid av högst ett år". Paret hade inte bestämt något exakt på förhand och därför fälldes mannen.

Han dömdes till dagsböter om totalt över 35 000 kronor, men överklagade, varpå Högsta domstolen nu har meddelat prövningstillstånd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.