Seattles hemmaarena invigd med förlust

Seattle fick för första gången spela på hemmaplan i sin nya klimatvänliga arena.
Men Vancouver såg till att ta död på stämningen med tre mål under matchens sista åtta minuter.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Seattle förlorade första hemmamatchen mot Vancouver.
Seattle förlorade första hemmamatchen mot Vancouver.Foto: Ted S. Warren/APP/TT

Inramningen var pampig, när Seattle för första gången fick spela på hemmaplan i den nordamerikanska ishockeyligan. Innan pucken släpptes hissades tröjan med nummer 32 upp i taket.

Ingen kommer därmed att bära siffran i Seattle, som är en symbol för kampen att bli NHL:s 32:a lag.

Larsson assisterade

Tröjan blir också ett sätt att hedra de 32 000 supportrar som redan 2018 satte in en förbetalning för att ställa sig i en virtuell kö för att köpa säsongsbiljetter. Platserna fylldes på mindre än en dag.

– Den här klubben kommer för alltid att ha en skuld till våra 32 000 som betalade in depositionen och som stod vid vår sida för att visa NHL att vi är en ishockeystad med utropstecken. De gav den här klubben liv på en enda dag, sade vd:n Tod Leiweke förra året.

För motståndet i den första matchen stod närmaste grannen Vancouver, ett par timmars bilväg på andra sidan gränsen i Kanada.

Hemmalagets Vince Dunn fick arenan att explodera när han via ribban satte arenans första mål. Adam Larsson blev på sätt och vis också historisk, genom att vara den första som passade fram till ett mål.

Tre Vancouvermål

Vancouvers Bo Horvat såg till att dämpa stämningen två gånger om, när han först kvitterade i andra perioden och sedan kvitterade igen i tredje, sju minuter efter att Mark Giordano gett Seattle ledningen igen, där Alexander Wennberg noterades för en assist.

Dödstyst blev det några minuter efter Horvats andra mål, när Conor Garland gav gästerna ledningen med 3–2 med fyra minuter kvar av matchen, och Justin Dowling tog död på spänningen med 4–2 i öppen kasse i slutminuten, som blev slutresultatet.

Gustav Sjöholm/TT

Seattlefans i nya Climate Pledge Arena under uppvärmningen.
Seattlefans i nya Climate Pledge Arena under uppvärmningen.Foto: Ted S. Warren
Fakta: Climate Pledge Arena

Seattles nya arena mitt i staden heter Climate Pledge Arena, i ett i NHL-sammanhang ovanligt politiskt ställningstagande.

Teknikjätten Amazon – vars huvudkontor finns i Seattle – säkrade namnrättigheterna, och valde att namnge det efter klimatlöftet.

Arenan kallas för världens mest hållbara, och använder sig inte av fossila bränslen i den dagliga driften. I stället används solceller och andra förnyelsebara energikällor.

Arenan i sig är ny, men ligger på samma plats som en tidigare hall som byggdes inför världsmässan i staden 1968. Taket har återanvänts och den nya arenan byggdes under det befintliga taket.

Engångsplast är bannat, och vattnet till isen kommer från regn som samlas från taket.

Förutom för Seattle Kraken är arenan hemmalag för WNBA-laget Seattle Storm.

Arenan har plats för 17 100 sittande i publiken under ishockeymatcher och ytterligare 100 vid konserter. För basketmatcher finns plats för 18 300.

Källa: Climate Pledge Arena