Annons

Torka och frost ger dyrare kaffe

Stigande priser på världsmarknaden kan leda till dyrare – men säkrare – kaffe för konsumenterna.
– Får odlarna bättre betalt kan de utveckla sina verksamheter, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Råkaffepriserna har stigit under de senaste månaderna på grund av extremväder i Brasilien. Arkivbild.
Råkaffepriserna har stigit under de senaste månaderna på grund av extremväder i Brasilien. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Priset på råkaffe har de senaste månaderna ökat rejält, och befinner sig nu på de högsta nivåerna på nio år, enligt siffror från branschorganisationen International Coffee Organization.

Men det är inte bara tillgången och efterfrågan på de eftertraktade bönorna som påverkar priset. Det finns flera orsaker, enligt Anders Thorén, på kafferosteriet Löfbergs.

Annons

– Flera parametrar avgör priset på kaffe. Råkaffepriset är en, de ökade fraktkostnader som uppstått som resultat av pandemin en annan. Och vad gäller Sverige finns ytterligare en parameter i form av kronkursen, som även den har påverkats i fel riktning, säger han.

Extremväder i Brasilien

Avgörande vad gäller den aktuella prisökningen är dock det extremväder som tidigare i år slog mot världens största kaffeproducentland Brasilien, enligt Anders Thorén.

– Brasilien drabbades först av torka och sedan av frost. Det ledde till att stora delar av skörden förstördes för många av landets kaffeodlare, som nu befinner sig i en otroligt tuff situation, säger han.

Cirka 40 procent av de drygt två miljarder koppar kaffe som dricks varje dag runt om i världen bryggs på bönor som odlas i landet, och extremvädret slog också hårt mot viktiga kaffeplantager i delstaten Minas Gerais, där 70 procent av Brasiliens arabicabönor produceras.

"Viktigt se till helheten"

De stigande priserna på råkaffe kommer förvisso att leda till ökande priser för konsumenterna, men kan på längre sikt leda till positiva effekter för världens alla kaffedrickare, enligt Anders Thorén.

– Om kaffepriset i butikerna ökar med tio kronor per kilo, så innebär det att du som konsument kan få betala mellan 6 och 7 öre mer per kopp, och det har nog de flesta råd med, säger han och fortsätter:

– Utmaningen är att se till att tillgången på kaffe är stabil och hållbar, och när kaffepriset stiger, så stiger det hela vägen till kaffeodlarna. Får de bättre betalt kan de utveckla sina verksamheter och rusta sig för framtiden – samtidigt som tillgången på gott kaffe säkras.

I dag kostar ett vanligt bryggkaffe omkring 80-90 kronor per kilo i butik, med stora variationer.

Anna Grönberg/TT

Fakta: Världens största kaffeländer

Fakta: Världens största kaffeländer

Klart mest kaffe produceras i Sydamerika. Här är topplistan över de länder som producerar mest kaffe (siffran är antalet 60-kilos säckar med kaffe landet producerande under säsongen 2018/2019):

1. Brasilien – 63 miljoner

2. Vietnam – 31 miljoner

3. Colombia – 14 miljoner

4. Indonesien – 9 miljoner

5. Etiopien – 8 miljoner.

Finländarna dricker mest kaffe i hela världen, följt av svenskarna som dricker i snitt 3,2 koppar om dagen.

Coffea Arabica är den vanligaste kaffesorten och anses ge ett kaffe av bättre kvalité med mindre bitterhet.

Källa: International Coffee Organization

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons