Annons

Animerad dokumentärfilm Danmarks Oscarsbidrag

Filmen "Flykt" av Jonas Poher Rasmussen har valts ut att tävla för Danmark i kategorin Bästa internationella film på Oscarsgalan, uppger danska filminstitutet i ett pressmeddelande.
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Blir det en ny Oscarssuccé för Danmark? I dag avslöjades bidraget som ska tävla i kategorin bästa internationella långfilm. Pressbild.
Blir det en ny Oscarssuccé för Danmark? I dag avslöjades bidraget som ska tävla i kategorin bästa internationella långfilm. Pressbild.Foto: Final Cut for Real

I den animerade dokumentärfilmen berättar regissörens gymnasiekompis Amin för första gången om sin dramatiska resa som homosexuell flykting från Afghanistan till Danmark för 25 år sedan.

– "Flykt" är en vacker, gripande och nyskapande berättelse om en flykting och hans öde. Det är historien om det enorma pris som människor på flykt betalar varje dag, även när de är i säker hamn, säger Rasmussen.

Annons

Filmen, som vann det internationella jurypriset vid världspremiären på Sundance Festivalen i år, valdes ut i konkurrens med historiska dramerna "Margrethe den första" och "Skuggan i mitt öga".

– Jonas Poher Rasmussen berättar med stor inlevelse, så Amins historia är svår att skaka av sig, säger Claus Ladegaard, ordförande i Oscarskommittén och chef för det danska filminstitutet, om beslutet.

Den 8 februari tillkännages alla Oscarsnomineringar och då kommer det att visa sig om "Flykt" och Sveriges bidrag "Tigrar" kvalar in för att tävla om en statyett. Oscarsgalan äga rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

Förra året vann Thomas Vinterbergs "En runda till" kategorin Bästa internationella film.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons