Annons

Dödlig "monsterstorm" piskar USA:s västkust

Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ett jordskred orsakat av skyfall i Plumas county i norra Kalifornien i USA.
Ett jordskred orsakat av skyfall i Plumas county i norra Kalifornien i USA.Foto: Noah Berger/AP/TT

Ett sällan skådat oväder piskar USA:s västkust. Från norra Kalifornien rapporteras omfattande översvämningar, fallna träd och jordskred – i områden som tidigare varit drabbade av torka och markbränder.

Hundratusentals är strömlösa och i storstaden Seattle, längre norrut, dog två personer när fordonet de färdades i träffades av ett fallande träd, rapporterar tidningen USA Today. Tidningen beskriver ovädret som en "bombcyklon", något som kan bildas när lufttrycket plötsligt sjunker vilket gör att en pågående storm kan öka explosivt i styrka. I Kalifornien har stormen dragit in tropisk fukt från Stilla havet över land, vilket bildat en "atmosfärisk flod" som faller som regn, enligt meteorologer.

Vädertjänsten i den kaliforniska huvudstaden Sacramento varnar för "potentiellt historiska" regn, när ovädret nu rör sig söderut. Myndigheterna är särskild oroade över branddrabbade områden, eftersom jord utan växtlighet har svårare att absorbera regn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons