Annons

"En biltvätt för 100 kronor är inte rimligt"

På en timme får du nya snygga naglar för en billig peng. Men till vilket pris?
Fusk och kriminalitet i arbetslivet har blivit ett allt större problem – men som konsument kan man göra skillnad.
– Det behöver inte vara krångligt, säger Arne Alfredsson på Arbetsmiljöverket.
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Anställda kan tvingas arbeta långa dagar under slavliknande villkor. Arkivbild.
Anställda kan tvingas arbeta långa dagar under slavliknande villkor. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT

Nagelbranschen är en av många där aktörer satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft och kringgå regler. När Skatteverket nyligen granskade 50 nagelsalonger var det bara två som inte gjort några fel alls. 20 anmäldes för brott.

Men betydligt fler branscher utanför skönhetsbranschen är utsatta: bygg, restaurang, bilvård, städ och transport. Här hade hälften av 5 000 kontrollerade företag brister i arbetsmiljön.

Annons

Konkret kan det handla om villabyggen som saknar fallskydd, arbetare som bor på biltvättar under primitiva förhållanden och städare som tvingas jobba omänskliga arbetstider till slavlöner.

"Gå på magkänsla"

Många är i dag medvetna om att det finns oseriösa företag som utnyttjar människor i arbetslivet – men bara två av tio tror att de själva kan göra något åt den här utvecklingen.

– Det är en låg siffra, men jag tänker att man kommer långt med sin egen magkänsla och sitt sunda förnuft. Vi bedömer att fler än två av tio har stora möjligheter att påverka så att de här fenomenen minskar i omfattning, säger Arne Alfredsson, chef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensamma kontroller.

– Verkar ett erbjudande lite för bra, så är det ofta det.

De åtta myndigheter som tillsammans jobbar mot arbetslivskriminalitet har nu tagit fram en lista på vad konsumenterna bör kolla inför köp av tjänster. Bland annat uppmanas man att be om kvitto och kontrollera F-skatt.

Bidrar omedvetet

TT: Varför behöver ni hjälp av konsumenter – är det inte ert jobb att stoppa oseriösa företag?

– Det är absolut myndigheternas jobb att stoppa oseriösa företag, och vi gör det så gott vi någonsin kan. Men det här är fenomen som det inte enbart går att kontrollera bort. Så länge det finns en efterfrågan finns det också någon som är villig att utföra tjänsten eller sälja en vara under skumma förhållanden. Vi gör vårt – men det räcker inte riktigt.

TT: Är det så i dag att många understöder brott i arbetslivet utan att tänka på det?

– Absolut. Vår bedömning är att det är väldigt få som medvetet bidrar till de här fenomenen. Men omedvetet kan det ju vara så. Får man exempelvis sin bil handtvättad för 100 kronor så är det ju ingen tvekan om att det är ett för lågt pris för att skatter och avgifter och allt annat ska kunna finansieras.

Riskerna stora

Mycket står på spel om arbetslivskriminaliteten får fortsätta, säger han.

Annons

– Jag tror inte att någon önskar att en person ska råka illa ut på jobbet, men här är riskerna uppenbart stora. Och när företag inte betalar skatter eller på annat sätt gör rätt för sig så äventyras också vår gemensamma välfärd som vi byggt upp och seriösa företag riskerar att konkurreras ut.

Anja Haglund/TT

Fakta: Tänk på detta

Fakta: Tänk på detta

1. Se till att F-skatt finns.

Kolla hos Skatteverket eller be företaget om ett registerutdrag.

2. Be om kvitto.

Om du inte erbjuds kvitto så be att få ett, även när du betalar med kort eller swishar.

3. Kolla skyddet.

Har de som ska utföra arbetet skydd eller hjälpmedel så att de inte riskerar att skada sig? Det kan till exempel vara skydd mot att falla, skyddshandskar mot kemikalier, ansiktsmask mot farligt damm eller hörselkåpor.

4. Fundera över priset.

Jämför flera företag för det du vill ha gjort. Fundera på om priserna är rimliga. Om ett pris är mycket lägre än övriga, fråga företaget varför.

Källa: AV

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons