Annons

Kulturstrejken i Norge är över

Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Oslo Nye Teater är en av de institutioner som har berörts av den norska kulturstrejken, som nu är över. Arkivbild.
Oslo Nye Teater är en av de institutioner som har berörts av den norska kulturstrejken, som nu är över. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

I sju veckor har hundratals norska kulturarbetare strejkat för bättre pensioner. Men nu är strejken över, enligt Kulturnytt i Sveriges Radio. Strejken skulle egentligen ha utvidgats i dag, vilket den tidigare har gjort i flera steg. Bland annat har Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Operan och Det Norske Teatret påverkats.

Det nuvarande systemet sägs särskilt missgynna kvinnor. Men natten till måndagen meddelade den så kallade Riksmekleren i ett pressmeddelande att fack och arbetsgivare har enats om att införa det man kallar ”livslånga och könsneutrala pensionsutbetalningar”, från från 1 april 2022.

"Vi har genomgått en lång och krävande strejk och fått genomslag för vårt huvudkrav. Vi är glada över att våra medlemmar nu kan återvända till jobbet och att kultursektorn öppnar igen", säger förhandlingschefen för LO Stat, Lise Olsen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons