Annons

Moderna: Vaccinet effektivt på yngre barn

Vaccinationer med Modernas vaccin mot covid-19 har pausats i Sverige för personer födda 1991 och senare.
Men enligt läkemedelsjätten ger vaccinet ett kraftfullt skydd mot allvarlig sjukdom för barn mellan sex och elva år.
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Moderna rapporterar att deras vaccin mot covid-19 har en hög skyddseffekt på barn mellan sex och elva år. Arkivbild.
Moderna rapporterar att deras vaccin mot covid-19 har en hög skyddseffekt på barn mellan sex och elva år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Moderna rapporterar att deras vaccin mot covid-19 ger ett "robust" skydd för barn mellan sex och elva år.

Kliniska studier, som gjorts på fler än 4 700 barn i åldersspannet, visar att vaccinet ger ett rejält skydd mot viruset en månad efter det att den andra dosen tagits, enligt det amerikanska läkemedelsföretaget.

Annons

Svenska Folkhälsomyndigheten har tillfälligt stoppat vaccinationer med vaccinet för personer födda 1991 eller senare, då data pekar på ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

I förra veckan meddelade det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer att deras vaccin mot covid-19 ger en skyddseffekt på över 90 procent mot allvarlig sjukdom för barn mellan fem och elva år.

På tisdag fattar en panel bestående av oberoende experter, på uppdrag av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, beslut om huruvida Pfizers vaccin ska godkännas för åldersgruppen.

Totalt har över 150 barn mellan fem och elva år dött med covid-19 i USA sedan coronapandemins utbrott, enligt officiell data.

President Joe Bidens regering säger sig vara redo att rulla ut vaccinet till landets 28 miljoner fem- till elvaåringar så snart vaccinet godkänts.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons