GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nordisk filmhelg för första gången i Malmö

2 november delas Nordiska rådets priser ut i Köpenhamn. Helgen före, 30-31/10, visas samtliga nominerade filmer till filmpriset på Spegeln i Malmö och flera av regissörerna är på plats för samtal. Några av filmerna livestreamas också.
Kulturredaktionen ställde fyra frågor om den nordiska filmhelgen till Sara Henrikson på SMAK Productions som ansvarar för arrangemanget
Film • Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:32
Tigrar är den svenska film som är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Tigrar är också Sveriges Oscarsbidrag i år.
Tigrar är den svenska film som är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Tigrar är också Sveriges Oscarsbidrag i år.
Foto: TriArt Film

Filmvisningarna inför Nordiska rådets pris brukar ju arrangeras i Stockholm. Varför blev det Malmö i år?

– Alla som är nominerade till Nordiska rådets filmpris, och till de övriga priser som Nordiska rådet delar ut, kommer att åka till Köpenhamn för att delta vid prisutdelningen den 2 november. Flera av regissörerna hade tursamt nog möjlighet att komma lite tidigare för att kunna vara med på biografvisningarna av sina respektive filmer. Det går ju både lätt och snabbt att ta sig till Malmö från den danska huvudstaden, så det var i år en given plats att ordna filmhelgen där.

Any day now i regi av Hamy Ramezan är det finska bidraget.
Any day now i regi av Hamy Ramezan är det finska bidraget.
Foto: Sami Kuokkonen

Vilka regissörer är på plats och pratar om sina filmer?

– På söndagens visningar är alla regissörer på plats på biograf Spegeln. Ronnie Sandahl kommer att prata efter visningen av vårt svenska bidrag, filmen Tigrar. Hamy Ramezan som har regisserat den finska filmen Any day now (originaltitel Ensilumi) och Kristín Jóhannesdóttir som står bakom den isländska filmen Alma kommer också till sina respektive visningar. De två sistnämnda filmerna har hittills inte visats på biograf i Sverige så det ges nu en unik chans att se dem. Vid lördagens två visningar blir det också spännande samtal efter filmerna. Charlotte de La Gournerie som är animationsproducent till den danska filmen Flykt kommer att närvara. Den norska dokumentären Gunda efterföljs av ett samtal med Lova Brodin. Hon är vd för den svenska organisation som är nominerad till Nordiska rådets miljöpris.

Är prisutdelningen i Köpenhamn också ett offentligt evenemang?

– Prisutdelningen sker vid en stor gala i Köpenhamn och är för inbjudna gäster, men kommer att sändas live på tv. Sändningen från Skuespilhuset startar 20.00 den 2 november och kan ses direkt på DR2 och på webbplatsen www.dr.dk i alla de nordiska länderna. Prisgalan sänds även via övriga public service-kanaler i Norden, se lokala tv-tablåer för mer information.

Blir den här filmhelgen återkommande i Malmö?

– Det är inte bestämt var kommande års filmvisningar i samband med prisutdelningen kommer att äga rum. Det har bland annat att göra med var Nordiska rådet samlas, de turnerar mellan de olika nordiska huvudstäderna.

Nordisk filmhelg och Nordiska rådets filmpris

Fullständigt program för den nordiska filmhelgen på Spegeln i Malmö hittar man här:

bestofnorden.se

De fem filmer som nominerats till Nordiska rådets filmpris i år är:

Gunda av Victor Kossakovsky (Norge)

Flykt av Jonas Poher Rasmussen (Danmark)

Any day now av Hamy Ramezan (Finland)

Tigrar av Ronnie Sandahl (Sverige)

Alma av Kristín Jóhannesdóttir (Island)

Nordiska rådet delar varje år ut fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. I år delas priserna ut i Köpenhamn 2/11.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.