Annons

Stockholms skolor inför gurgeltest för covid

Vecka 45 – veckan efter höstlovet – införs gurgeltester för att smittspåra covid-19 i alla skolor i Region Stockholm.
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Elever i Stockholm kan nu provtas för covid med enklare metoder. Arkivbild
Elever i Stockholm kan nu provtas för covid med enklare metoder. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Provtagningen riktar sig till elever och personal som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid. Testet utförs genom att man gurglar en koksaltlösning några sekunder som sedan skickad för analys.

I ett nyligen avslutat pilotprojekt med 246 tester visade sig fem procent vara positiva för covid-19.

Annons

"Gurgeltester är ett snabbt sätt att upptäcka och spåra smitta. Därmed kan gurgeltester hjälpa till att stoppa smittoutbrott", säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare erbjuds även metoden på skolor i Västra Götaland.

– Man vill se det ur barnperspektiv – hur man kan förenkla en testning så att man minimerar obehaget för barn och unga, sade Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT i augusti.

Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett att det finns stöd för att gurgling är en bra metod för provtagning. Även om FHM förespråkar att använda prov från näsa, svalg och saliv är det upp till varje region att avgöra vilka metoder som ska användas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons