Annons

Afghanistan jublade – men inte i Kabul

För första gången sedan talibanerna tågade in i Kabul i augusti gick Afghanistan på allvar upp på den internationella idrottsscenen. Och efter en storseger mot Skottland i cricket-VM kunde afghaner över hela världen jubla.
"Vår nation lever och ingen kan hålla den fången", skriver den tidigare presidenten Ashraf Ghani på Twitter.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Afghanistans Rashid Khan jublar efter att ha bränt ut en skotsk spelare.
Afghanistans Rashid Khan jublar efter att ha bränt ut en skotsk spelare.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Rashid Khan och Mujeeb Ur Rahman får kanske inte många rubriker i vår del av världen, men i Afghanistan är de nationalhjältar, och den statusen spädde de på när laget gick in i cricket-VM i Förenade arabemiraten.

Premiären blev en munsbit – laget drämde till med den högsta poängen av alla lag så här långt i VM och pressade Skottland till en av de lägsta poängen i turneringens historia.

Annons

– Det här var helt enligt planen. Alla vet att Rashid och Mujeeb är bland de bästa i världen. Det är bara att hoppas att vi fortsätter så här, säger lagkaptenen Mohammad Nabi, en av många spelare som inte kunde hålla tillbaka tårarna när nationalsången spelades inför matchen.

Att det ens skulle bli ett afghanskt lag i VM har länge varit osäkert. Trots att laget var direktkvalificerat var vägen dit allt annat än enkel.

– Det har inte varit helt idealiskt, nej. Vi hade lite problem, sade Nabi inför matchen.

Visumkrångel

"Lite problem" är något av en underdrift. Sedan talibanerna tog makten har röster om att stänga ute Afghanistan från cricketvärmen duggat tätt.

Nyckelfrågan har varit om Afghanistan under det nya styret skulle tillåta ett damlag. Om inte ska även herrarna enligt reglerna sparkas ut ur cricketens gemenskap. Till VM har internationella förbundet ICC gett dispens, men frågan ska tas upp igen i november.

Klart är att ordföranden i det nationella förbundet har ersatts av en av talibanerna godkänd man och att fixstjärnan Rashid Khan i protest lämnade över lagkaptensrollen.

Visumkrångel gjorde dessutom att laget blev försenat till Förenade arabemiraten och de senaste 18 månaderna har landslaget bara spelat sporadiskt.

Tyst i Kabul

Men av det märktes alltså inget på måndagskvällen.

På läktarna i Sharjah var många afghaner på plats med trummor och sång och den tidigare presidenten Ashraf Ghani, som flydde landet när talibanerna tog makten, skriver på Twitter att segern "ger nytt hopp i allas våras hjärtan att vår nation lever och ingen kan hålla den fången". Och den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh noterade att varken nationalsången eller den flagga som hissades har godkänts av talibanerna.

Från Afghanistan har talibanerna via sociala medier gratulerat laget till vinsten, men i huvudstaden Kabul var det tyst. Cricketsegrar brukar firas med stort jubel, men enligt nyhetsbyrån Reuters syntes bara några få fyrverkerier över de tomma talibankontrollerade gatorna.

"Vill att Pakistan ska förlora"

Annons

Laget är rankat sjua i världen och även om det inte är troligt att det blir medaljspel är spelarna högst motiverade. Det riktiga provet kommer på fredag när grannlandet Pakistan väntar, ett Pakistan som i helgen körde över guldfavoriten Indien.

Men efter allt som har hänt utanför sporten räds afghanerna inget motstånd på en idrottsarena.

– Vi ser ivrigt fram emot matchen. Vi vill att Pakistan ska förlora, säger ett av lagets fans i hemlandet, Farmanullah Shinwari från Nangarhar, till Reuters.

Och laget vill inte göra honom eller någon av alla miljontals fans över hela världen besvikna.

– Alla spelarna vet vad som gäller. Jag ser fram emot det, säger Mohammad Nabi.

Martin Yngve/TT

Skottlands Matthew Cross står beredd när Afghanistans Rahmanullah Gurbaz slår bollen.
Skottlands Matthew Cross står beredd när Afghanistans Rahmanullah Gurbaz slår bollen.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT
Fakta: Cricket-VM

Fakta: Cricket-VM

Det nu pågående VM:et spelas i formen T20, den kortaste spelformen på högsta internationell nivå.

Matcherna tar omkring tre timmar att spela och om inget lag blir bränns ut kastar respektive slår lagen vardera 120 bollar – 20 omgångar (overs) om sex kast, därav namnet T20. Flest poäng (runs) vinner.

T20-VM skulle ha avgjorts i Australien i fjol, men flyttades på grund av covid-19 till Indien, där VM var tänkt att hållas tidigare i höst. Situationen i Indien gjorde att turneringen i somras i stället flyttades till Förenade arabemiraten, där även den indiska ligan IPL avgjordes tidigare i oktober.

VM gick i lördags in i slutfasen, med de tolv bästa lagen kvar. Då gick bland annat Afghanistan in i turneringen, med sin första match på måndagen, med seger med 130 poäng mot Skottland. I ländernas grupp spelar även Indien, Pakistan, Nya Zeeland och Namibia. De två bästa lagen i gruppen går till semifinal.

Västindien är regerande mästare. Årets final spelas söndagen den 14 november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons