Annons

Daniel Bergman vägrar sätta på sig offerkoftan

Kan ett sjukt hjärta bero på bristande kärlek till en mor? Frågeställningen löper genom Daniel Bergmans självbiografi och debutbok "Hjärtat". Men det var inte i den änden som han började.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
"Allt hänger ihop och sammanfogas i det här hjärtat. Det är vad jag tror", säger Daniel Bergman.
"Allt hänger ihop och sammanfogas i det här hjärtat. Det är vad jag tror", säger Daniel Bergman.Foto: Anders Wiklund/TT

När ovädret tilltar i höstmörkret utanför lyser Daniel Bergman plötsligt upp ordentligt.

– Kolla vad det regnar, jag älskar sånt här väder, vind och regn! utbrister han.

Annons

Allhelgonahelgen 2014 var mörkare. Då lyssnade han på Fåröprästen Agneta som talade om kärleken till de döda som lever kvar i de ännu levande. Ingen av hans världsberömda föräldrar, pianisten Käbi Laretei och regissören Ingmar Bergman, var längre kvar i livet, och några veckor senare skulle Daniel Bergman själv få sin första livshotande hjärtrusning. Nu satt han i kyrkan kort efter sin mors död och försökte krysta fram känslor som inte kom.

– Jag lyckas nästan inte med det.

Fem år senare beslöt han sig för att ändå gräva fram både känslor och minnen. Daniel Bergman, tidigare filmregissör, hade 2011 fått två diagnoser på livshotande sjukdomar på sikt: en felaktig hjärtklaff samt multipel skleros, MS. Då hade han sedan länge lämnat filmen och "mött livets bio" som ambulanssköterska. 2018 blev han tvungen att sluta jobba av hälsoskäl.

Först efter ett års skrivande insåg han att det skulle bli en bok.

– Jag tänkte att det här med det sjuka hjärtat, och bristen på kärlek för min mor kanske hänger ihop på något sätt? Och sedan tänkte jag att det angår min dotter, för vad är det för ett arv jag lämnar efter mig?

Inför publiceringen verkar han inte särskilt orolig för att lämna ut sig själv:

– Jag har inte så mycket att förlora, jag är ganska svårt sjuk och har hamnat lite i samma läge som äldre människor som närmar sig döden. Det jag funderat över är om boken, eller den uppmärksamhet den får, på något sätt kan skada min dotter. Men jag har kommit fram till att det snarare är tvärtom, och det har jag talat med hennes mamma om. Vi är en väldigt tajt splittrad familj.

Självbiografin "Hjärtat" är en kärleksförklaring till dottern men även till filmen och arbetet som ambulanssjuksköterska. Här finns filmhistoriska scener från Andrej Tarkovskijs "Offret", där Daniel Bergman var passare, men också från hans egen vuxenfilmsdebut med "Söndagsbarn". Filmen initierades av Ingmar Bergman som skrev ett självbiografiskt manus om sin barndom men överlät regin till sonen. Det förlöpte inte utan konflikter.

Ett eget hus

I "Hjärtat" är det i stället Daniel Bergman som berättar om sin uppväxt, inledningsvis som ett ensamt barn på bottenvåningen i Djursholmsvillan, där barnflickorna står för omsorgen. När hans första barnsköterska, Silja, vill sluta och bilda egen familj blir läget akut. Föräldrarna behöver sin arbetstid. Ingmar Bergman kallar in henne på arbetsrummet och inleder en förhandling med förslaget att han ska "köpa ett hus till dig där du och Daniel får bo".

Om det uppfattas som brutalt är det i så fall något som ligger hos läsaren, menar Daniel Bergman.

Annons

– Man kan inte kränga på mig någon offerkofta, det är jättesvårt. Det finns värre öden än att växa upp i ett rikt Djursholmshem med barnflickor, människor har det tuffare än så för det mesta.

TT: Som läsare kan man tycka att du är hårdare mot din mor än mot din far?

– - Tänk att det ofta är så – att mammor får stå i mål så inihelvete, men jag tänkte inte i termer av att nu ska jag vara hård mot den eller den. Jag har inte tänkt någonting annat än att det ska vara spännande att läsa. Men pappor har ett betydligt större mandat att bete sig och inte ta ansvar än mammor, det finns nedärvt sedan 200 000 år tror jag.

Samtidigt skildras modern som lugn och klok när den vuxne sonen, som nu gått i terapi, en gång förklarar "att jag faktiskt hatar dig". Deras långa samtal landar i omsorg om honom.

– Hon säger redan då att hat kommer att åsamka dig sjukdom. Nu har jag ju inte varit en hatande människa och inte en förbittrad heller, men hon hade ju rätt. Hon var en beundransvärd människa i många avseenden, det gäller bägge mina föräldrar, de var fantastiska människor.

Svekfull som yngre

Sitt eget yngre jag framställer han som svekfullt, han läser flickvännens dagböcker och är notoriskt otrogen mot de kvinnor som han lever med. Ändå duckar han för alla frågor om förklaringar i uppväxten.

– Livet är inte sådant, det går inte att lägga fast "så här och här gick det till, och här har vi facit", det funkar inte så. Och det är heller inte viktigt att få de svaren.

Hellre extrapass

Han vill inte säga att hans föräldrar offrade umgänget med sitt barn för sina konstnärskap. Själv jobbade han gärna jul och tog extrapass med ambulansen i stället för att vara hemma som blivande pappa. Men när han – som separerad – blev småbarnspappa varannan vecka gick han också på riktigt in i rollen som närvarande förälder.

– Jag måste ge ett erkännande till min dotters mamma. Hennes kärlek till vårt barn smittade av sig, jag har aldrig sett något liknande.

Boken handlar också om hur han trots sina akuta sjukdomstillstånd kämpar för att vara en pålitlig pappa. Symtomen gör sig numera påminda varje dag och har i grunden påverkat hans syn på livet.

Annons

– Bara det att få vara tillsammans med min dotter och laga middag. Jag tror att jag väldigt mycket uppskattar trevliga saker, små små saker – vardagen. Om folk bara visste hur glada de kan vara bara för att få vara friska och ha en vardag.

Erika Josefsson/TT

"Om man inte kan försörja sig på att vara konstnär ska man jobba i vården eller någon annanstans där man kan vara till nytta", säger Daniel Bergman.
"Om man inte kan försörja sig på att vara konstnär ska man jobba i vården eller någon annanstans där man kan vara till nytta", säger Daniel Bergman.Foto: Anders Wiklund/TT
Ingmar Bergman och Käbi Laretei 1965. Arkivbild.
Ingmar Bergman och Käbi Laretei 1965. Arkivbild.Foto: Pressens Bild
"Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät", säger Daniel Bergman som älskade sitt jobb i ambulansen. Pressbild.
"Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät", säger Daniel Bergman som älskade sitt jobb i ambulansen. Pressbild.Foto: Roger Turesson
Daniel Bergman om...

Daniel Bergman om...

...att vara filmregissör:

– Det man jobbar med ska man göra bra. Jag tyckte nog inte riktigt att jag räckte till som filmregissör. Jag var bra på vissa saker, men inte heltäckande. Det är ett yrke som man behöver utöva för att lära sig, men det har man inte riktigt chans till. Det kostar så väldigt mycket pengar.

...om filmtittandet:

– Förr såg jag tre eller fyra filmer i veckan. Men när jag började i ambulansen mötte jag livets bio. Jag tyckte att film bara var larv, jag mötte hela tiden betydligt starkare intryck. Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät.

Fakta: Daniel Bergman

Fakta: Daniel Bergman

Född: 1962. Son till Ingmar Bergman och Käbi Laretei.

Uppväxt: I Djursholm. Efter föräldrarnas skilsmässa bodde han tillsammans med modern. Vantrivdes i skolan och började jobba som biografmaskinist som 14-åring.

Karriär: Jobbade först som passare med filmer som "Fanny och Alexander", "Offret" och "Il Capitano". Regisserade flera kortfilmer och barnfilmen "Kajsa Kavat" (1989). Hyllades för "Söndagsbarn" 1992. Gjorde dokumentären "Prioritet ett" 2002 om ambulansarbete och bestämde sig sedan för att utbilda sig till ambulanssjuksköterska. Exekutiv producent till Hagai Levis "Scenes from a marriage" som Daniel Bergman också tog initiativ till.

Läser just nu: "Jonas Karlssons senaste novellsamling. Jag tycker så mycket om honom, både som människa och som författare."

Tittar på: "Lite gamla grejer som just nu ligger på SVT Play. 'Il postino' och 'Vi som älskade varandra så mycket'".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons