Annons

SKF:s tredje kvartal var inte friktionsfritt

Kullagerjätten SKF:s tredje kvartal rullade inte på som det var tänkt. Fortsatta produktionsstörningar tyngde verksamheten – och marknadsreaktionerna lät inte vänta på sig.
– Enbart i september föll intäkterna med femton procent för vår fordonsaffär, säger Rickard Gustafson, vd för SKF.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Rickard Gustafson, vd på SKF sedan den 1 juni. Arkivbild.
Rickard Gustafson, vd på SKF sedan den 1 juni. Arkivbild.Foto: Kwok-Keung Cheng/TT

Efter SKF:s rapport för tredje kvartalet föll aktien med över fem procent. Bolaget levde inte upp till förväntningarna och den organiska tillväxten blev lägre än vd:n hade förutspått.

Trots utmaningarna under det senaste kvartalet redovisade kullagertillverkaren en vinst före skatt på 2,4 miljarder kronor, att jämföra med 1,7 miljarder samma period förra året. Även omsättningen var högre under tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året, 20,1 miljarder jämfört med 18,6 miljarder.

"Där är vi inte nöjda"

Annons

SKF:s vd Rickard Gustafson beskriver tredje kvartalet lite som en "mixed bag", han är nöjd med tillväxten och marginalen på 13,3 procent.

Han beskriver en fortsatt stark efterfrågan inom industriverksamheten, som står för 75 procent av företagets omsättning – och 85 procent av lönsamheten.

– Där ser vi en stor tillväxt och stärkt marginal, vilket är väldigt tillfredsställande givet omständigheterna, säger Gustafson.

De tyngande omständigheterna handlar om höga råvarupriser, energipriser som stiger och höga logistikkostnader. Tillsammans bidrar det till kostnadsinflation.

– Kostnadsinflationen består av cirka en miljard kronor. Ungefär två tredjedelar har vi kunnat motverka via prisjusteringar och mix-justeringar. Det är ett intensivt arbete med att försöka få täckning för de kostnadsökningar vi ser.

Även fordonsverksamheten lägger en blöt filt över det senaste kvartalet, och Rickard Gustafson är inte nöjd med utvecklingen.

– Fordonsindustrin är ansträngd, men av en annan anledning. Våra stora fordonskunder, särskilt under månaden september, stängde ner sina produktionsenheter och tog inte leverans på det de hade beställt.

– Där är vi inte nöjda.

Tillväxt lägre än guidning

Så sent som i mitten på september uttalade sig Rickard Gustafson om en väntad organisk tillväxt på tio procent, skriver bland andra Dagens industri, men den totala organiska tillväxten för kvartalet landade på 7,7 procent.

– När jag fick frågan i mitten på september fanns det ingen anledning att tro att vi inte skulle nå tio procent. Jag tycker att åtta är omkring tio procent, men jag erkänner att i mitten på september hade vi inte sett den fulla effekten av den påverkan som vår fordonsaffär skulle ha. Enbart i september föll intäkterna med 15 procent för vår fordonsaffär.

Annons

Utsikterna för nästa kvartal gällande den organiska försäljningen väntas se ut som fjärde kvartalet år 2020, skriver bolaget i rapporten.

SKF har aviserat att man ska stänga ned sex anläggningar fram till årsskiftet, något som redan fanns med i planen för bolaget. Nedläggningarna kommer inte att påverka verksamheten i Sverige, säger Gustafson.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: AB SKF

Fakta: AB SKF

Aktiebolaget SKF (ursprungligen AB Svenska Kullagerfabriken) har sitt huvudkontor i Göteborg. Den största delen av verksamheten består av industriproduktion, främst kullager, men de levererar också "tätningar, smörjsystem och service".

Området Emea (Europa, Mellanöstern och Afrika), står för störst del av nettoomsättningen för industrin (41 procent). Verksamhet finns också i Latinamerika (8 procent), Nordamerika (21 procent) och Asien-Stillahavsområdet (30 procent).

Källa: SKF.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons