Annons

Förarna får kritisera Qatar: "Gjort framsteg"

Om en knapp månad står Qatar värd för Formel 1-cirkusen, exakt ett år innan landet ska arrangera fotbolls-VM.
Och förarna kommer att få säga precis vad de vill, till och med kritisera landet för brister i de mänskliga rättigheterna.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lewis Hamilton får kritisera Qatar om han vill. Arkivbild.
Lewis Hamilton får kritisera Qatar om han vill. Arkivbild.Foto: Florion Goga/AP/TT

Både Lewis Hamilton och Sebastian Vettel har pratat mycket om både rasism och andra sociala frågor.

– Vi stöttar gladeligen förarna i att uttrycka sin åsikt på sina plattformar, säger chefen för Qatars motorsportsförbund, Abdulrahman al-Mannai.

Annons

– Vi ser det inte som ett problem i Qatar eftersom de är fria att säga vad de vill, säger han.

Flera fotbollslandslag, däribland Norge, har protesterat mot beslutet att lägga fotbolls-VM i Qatar och människorättsorganisationer har kritiserat landet för hur de behandlar migrantarbetare.

– Qatar har varit öppet för... kritik. Qatar har de senaste åren jobbat för att förbättra saker gällande arbetsfrågor, säger al-Mannai och syftar bland annat på den nyinförda minimilönen à 11,20 kronor i timmen.

Formel 1-loppet den 21 november blir det första i landet, sedan man gått in och tagit över värdskapet från Australien, som på grund av coronapandemin valde att inte hålla något lopp.

För besväret blev Qatar ett av stoppen på F1-cirkusen under de kommande tio åren, med undantag för 2022 då fotbolls-VM spelas.

– Vi har gjort stora framsteg. Såklart är det inte ännu ett perfekt system men vår öppenhet och partnerskap med internationella byråer har hjälpt oss komma framåt, säger al-Mannai.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons