Annons

Fotbollen hjälpte henne genom sjukdomen

En träningslandskamp mot Sverige är inte det viktigaste i livet.
Det vet Jennifer Beattie alltför väl.
Men ett år efter cancerbeskedet vet den skotska stjärnan också hur mycket fotboll kan betyda.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Utanpå Jennifer Beatties skotska landslagsjacka sitter det rosa bandet fastnålat. Den välkända symbolen, som används för att uppmärksamma kampen mot bröstcancer, ligger henne skrämmande nära.

I oktober förra året fick Arsenalbacken diagnosen, men i stället för att hålla det mest privata privat valde hon ganska snabbt att vara öppen med sin sjukdom. Ett år senare har hon en lyckad cancerbehandling bakom sig.

Annons

– Nu mår jag väldigt bra. Det känns bisarrt att det har gått ett år, jag blev klar med behandlingen strax före jul förra året, säger Beattie på en pressträff inför kvällens landskamp mot Sverige.

Vill att fler testar sig

Att hon gick ut och tidigt berättade om sitt cancerbesked var framför allt för att hjälpa andra. Hon ville vara en förebild, för att få fler kvinnor att gå och screenas för bröstcancer. Det vill hon fortfarande.

– Jag vill använda min plattform i Skottland och i klubblaget för att ge en röst åt min upplevelse, och vad jag gick igenom. För att få folk att gå till sina allmänläkare eller uppsöka sjukhus, för att kolla upp sådant här. Det är extra viktigt nu under pandemin, att man förstår att det går att göras på ett säkert sätt trots covid-19. Det är värt det, säger Jennifer Beattie.

Beattie upptäckte cancern i ett tidigt skede och kunde fortsätta med fotbollen under hela behandlingen. Det är hon väldigt glad för. På grund av pandemin kunde hon inte vara nära vänner och familj på samma sätt som normalt, och hon tvingades oftast gå och träffa sin läkare ensam.

"Kände mig normal"

Då blev idrotten, och lagkompisarna, allt.

– Det var en väldigt, väldigt svår period. Under de månaderna lutade jag mig mer mot mina lagkompisar än någonsin tidigare. Och de var otroliga, säger Beattie.

– Fotbollen har betytt så mycket. Jag vet inte vad jag hade gjort utan sport och träning, för jag tror att det är extremt viktigt för allas fysiska och mentala hälsa att man håller sig aktiv. För mig fungerade det som en ventil när jag gick till träningen, jag kände mig normal. Jag var så tacksam att jag, trots allt jag gått igenom, klarade av att utföra mitt arbete.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons