Annons

Gratis arbetsskor – men bara för läkarna

Med få undantag måste landets sjukvårdspersonal betala sina arbetsskor själva. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna är det bara läkarna som får gratis skor.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Trots att de ofta behöver kliva runt i blod, spyor, urin eller avföring är det få undersköterskor som har rätt till fria arbetsskor. Arkivbild.
Trots att de ofta behöver kliva runt i blod, spyor, urin eller avföring är det få undersköterskor som har rätt till fria arbetsskor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är tidningen Kommunalarbetaren som har granskat vilka yrkesgrupper i olika kommuner som har rätt till fria arbetsskor. Undersköterskor hör inte till en sådan yrkesgrupp.

21 av 21 av Kommunals lokala sektioner svarar att undersköterskorna behöver betala skorna själv. Undantag finns som operationsundersköterskor i Jönköping, Kalmar, Norrbotten och Jämtland.

Annons

På Mälarsjukhuset i Eskilstuna är undersköterskan Pia Jarl huvudskyddsombud.

– I dag är det bara läkarna som får gratis skor här, inte syrrorna och inte vi undersköterskor. Personalen får själva stå och tvätta sina skor efter passen, säger hon till Kommunalarbetaren.

Catharina Häggbom, sektionsordförande för Kommunal på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, säger:

– Vi har aldrig behövt kämpa för arbetskläder, det har varit självklart inom sjukvården. Men det är helt befängt att vi inte får arbetsskor. Man kan ju inte arbeta barfota och ha samma skor på jobbet som privat, säger hon.

Hon lyfter fram två argument för fria arbetsskor:

– Jag får ju inte ta in smuts och smitta till arbetsplatsen. Men det handlar också om att ha skor som är bra så att man orkar stå och gå och inte får ont i kroppen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons