GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mellandagsfestival med mycket pianojazz

Den som eventuellt tröttnar på överbliven skinka och uppstekt risgrynsgröt i mellandagarna kan med fördel bege sig till Ystad, där det vankas pianofestival måndagen den 27 och tisdagen den 28 december. Gillar man dessutom jazzmusik bör ett besök vara ännu mer angeläget.
Musik • Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 14:39
Jan Lundgren, initiativtagare och konstnärligt ansvarig för Ystad Piano Fest.
Jan Lundgren, initiativtagare och konstnärligt ansvarig för Ystad Piano Fest.
Foto: Jan Olsson

Arrangör för Ystad Winter Piano Fest är samma förening som under de tolv senaste somrarna har svarat för stadens stora, internationella jazzfestival. Artistiskt ansvarig för programmet är – precis som när det gäller sommarfestivalerna – Ystads egen världsstjärna, pianisten Jan Lundgren.

- Vi har velat samla några förstklassiga artister av olika nationalitet och skilda traditioner för att visa hur bred och omväxlande pianojazzen kan vara, säger Lundgren. Och jag tror faktiskt att det är första gången någonsin som det arrangeras en renodlad jazzpianofestival i vårt land. Jag har hört att det eventuellt ska finnas något liknande i Polen, men jag är inte säker ...

Lundgren sätter punkt

Tre konserter per dag blir det, den 27 december på Ystads Teater och den 28 på Ystads Saltsjöbad. Festivalen inleds av unga Johanna Summer från Berlin, som gjort sig känd genom att, med en häpnadsväckande finess och teknik, glatt kasta sig mellan den ”klassiska” repertoaren och välkända jazzstandards. Hennes debutalbum, ”Schumann Kaleidoskop”, som också kommer att bilda utgångspunkt för Ystad-framträdandet, har hyllats av en enig kritikerkår.

För konsert nummer två på den legendariska teaterscenen svarar schweizaren Nik Bärtsch, en 50-årig avantgardist, vars musikskapande har influerats av, bland annat, den japanska zenkulturen. Bärtsch har kallat sin del av det spännande måndagsprogramet för ”Entendre”, vilket fritt översatt från franskan kan betyda ”Hör upp!”.

Punkt, eller kanske utropstecken, för första dagens övningar sätter festivalvärden själv, Jan Lundgren, genom att tillsammans med basisten Mattias Svensson och en internationell stråkkvartett hylla minnet av pianisten, kompositören och arrangören Jan Johansson vars album ”Jazz på svenska”, utgivet 1964, fortfarande är Sveriges mest sålda jazzskiva.

Marialy Pachero prisbelönad pianist vars vagga stod i Havanna.
Marialy Pachero prisbelönad pianist vars vagga stod i Havanna.
Foto: Jonas Müller

Steinwayflygel

Tisdagens tre konserter äger alltså rum på Ystad Saltsjöbad och där, liksom på teatern, kommer publiken att få njuta av klangen från en Steinwayflygel av absolut högsta kvalitet, försäkrar Lundgren. Först ut är Jacob Karlzon, som liksom Jan Lundgren numera har hela Europa som sitt arbetsfält.

Precis som Johanna Summer hämtar Karlzon inspiration och repertoar från olika håll. Men gissningsvis kommer han under sitt Ystads-besök huvudsakligen ägna sig åt egna alster. Jacob Karlzon avlöses vid flygeln av Marialy Pachero från Havana på Kuba, som 2012 var första kvinna att vinna prestigefyllda Montreux Folk Piano Competition. Sällskap på scenen i Ystad får Marialy av slagverkaren Rhani Krija från Marocko, som har spelat med storheter som Don Byron och Sting.

Därpå avslutas den minst sagt internationella pianofestivalen med en konsert av Finlands stolthet på jazzpianofronten, 51-årige Iiro Rantala, som lika gärna spelar klassisk musik som jazz och som alltid brukar krydda sina framträdanden med en god portion humor.

Om Ystad Winter Piano Fest faller väl ut och om inte publiken sviker finns det goda chanser att den blir ett årligen återkommande evenemang.

Jan Olsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.