Annons

Nyskriven kärleksberättelse på Operan i vår

En berättelse om kärlekens kraft i ett krigsdrabbat Europa, familjebalett och en urpremiär för barn med funktionsvariationer – det visas på Kungliga Operan i vår.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Nu avslöjar Kungliga Operan sin vårsäsong. Arkivbild.
Nu avslöjar Kungliga Operan sin vårsäsong. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Löftet" är vårens första premiär på Operan, ett nyskrivet svenskt verk som kretsar kring kärlek i ett Europa traumatiserat av krig, år 1945. Föreställningen regisseras av Stefan Larsson och dirigeras av Kungliga Operans nye musikchef Alan Gilbert. Det är också Operans första så kallade "återvinningsopera" – ett pilotprojekt där största möjliga andel återvunnet material har använts i skapandet av scenografi och kostym.

”Vårens repertoar bygger på lustfylldhet, starka känslor och livets både bisarra och verklighetsnära situationer", säger Operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

Annons

Bland klassikerna syns exempelvis "Figaros bröllop" av Ole Anders Tandberg, den nye operachefen Michael Cavanaghs uppsättning av "Aida" och en nyproduktion av Puccinis "Syster Angelica/Gianni Schicchi". I konceptet Short Stories presenteras nya svenska tonsättare, i år Maria Lithell Flyg, Torbjörn Helander och Jonas Valfridsson.

För Kungliga Baletten har Tamara Rojo skapat en familjeuppsättning av "Askungen". Barnvänligt blir det också i "Hjärtat inuti", som är ett samarbete med Unga Klara, i en föreställning framtagen särskilt för barn med funktionsvariationer.

"Dalija Acin Thelander, som uruppförde babyoperan 'Myriader av världar' 2018, utforskar nu musikdramatik för en grupp barn som sällan blir sedda och hörda", säger den konstnärliga chefen för Unga på Operan, Ellen Lamm.

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Operans vår i urval

Fakta: Operans vår i urval

"Löftet" av librettisten Susanne Marko, i samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe. Urpremiär 27 januari.

"Figaros bröllop" av Ole Anders Tandberg. 4 februari.

"La Bôite a Joujoux & Carmen" av koreografen Jean-Guillaume Bart och kostymören Bea Szenfeld. 18 februari.

"Syster Angelica & Gianni Schicchi", med dirigenten Paolo Carignani, tidigare chefsdirigent vid Frankfurtoperan. 19 mars.

"Aida" av Michael Cavanagh. 22 april.

"Askungen" av Tamara Rojo. 25 maj.

"Eskapist" av Alexander Ekman. Nypremiär 1 april.

"Hjärtat inuti" av Dalija Acin Thelander. Urpremiär 7 maj.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons