GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smittan skenar i Hässleholm

Hässleholms kommun visar nu en extrem utveckling jämfört med andra skånska kommuner, vad gäller smittspridningen av covid-19.
HÄSSLEHOLM/SKÅNE • Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 15:29
Nästan en sjättedel av alla nya fall i Skåne finns i Hässleholm.
Nästan en sjättedel av alla nya fall i Skåne finns i Hässleholm.
Foto: Källa: Region Skåne

När Region Skåne under tisdagen presenterade nya siffror över spridningen av covid-19 blev det tydligt att Hässleholms kommun står i en klass för sig.

Inte mindre än 173 nya fall per 100 000 invånare rapporterades här i förra veckan, vilket ska jämföras med snittet på 44 i länet som helhet. Det gör smittspridningen i kommunen till den överlägset största.

I faktiska tal upptäcktes 90 nya fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med veckan innan. Redan då hade smittan ökat mest i Hässleholm.

Som tidningen redan berättat finns en hel del av fallen bland barn och personal på Finja samt Tyringe skola. På övriga skolor finns enligt barn- och utbildningschefen Niklas Persson bara enstaka fall. Samtidigt har elva fall konstaterats på äldreboendet Hemgården i Tyringe, nästan uteslutande bland redan fullvaccinerade.

Smittspridningen befinner sig dock relativt sett fortfarande på en låg nivå, jämfört med hur det var under vissa perioder både under våren 2021 och hösten 2020. Det märks både i antal konstaterade fall och i antalet personer som behöver vård på sjukhus.

Diagrammet visar hur antalet fall gått upp och ned i Hässleholms kommun, vecka för vecka sedan pandemins start. Tabellen uppdateras först på torsdagar, varför den senaste veckan som visas är vecka 41.
Diagrammet visar hur antalet fall gått upp och ned i Hässleholms kommun, vecka för vecka sedan pandemins start. Tabellen uppdateras först på torsdagar, varför den senaste veckan som visas är vecka 41.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Under tisdagen vårdades 22 personer med covid-19 på de skånska sjukhusen, varav två i intensivvård.

Under förra veckan konstaterades totalt sett 605 nya fall i Skåne jämfört med 406 föregående vecka.

– Ökningen sker från låg nivå men det visar att vi fortfarande har en samhällsspridning av covid-19, konstaterar smittskyddsläkare Eva Melander.

Den senaste veckan ökade smittspridningen i alla åldersgrupper, men mest i åldersgrupperna 0-19 år och 30-39 år.

Andelen positiva i egenprovtagningen ökade från 2,8 procent till 4,5.

Antal fall i kommunerna

Antal konstaterade fall av covid-19 under vecka 42. Fallen vecka 41, 40 och 39 anges inom parentes.

Hässleholm: 90 (40, 11, 7)

Osby: 0 (3, 7, 2)

Östra Göinge: 2 (11, 15, 4)

Kristianstad: 13 (12, 16, 20)

Perstorp: 4 (4, 0, 2)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.