GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Baldwin gör egen utredning om dödsskottet

Skådespelaren och producenten Alec Baldwin tillsätter en egen oberoende utredning av dödsskjutningen av en filmfotograf.
För polisen kommer händelsen att ta lång tid att utreda, enligt polismyndigheten i Santa Fe i delstaten New Mexico.
USA • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 20:17
Skådespelaren och producenten Alec Baldwin riskerar åtal för dödsskjutningen och tillsätter nu en egen utredning. Arkivbild.
Skådespelaren och producenten Alec Baldwin riskerar åtal för dödsskjutningen och tillsätter nu en egen utredning. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP

Vid en pressträff under onsdagen gav Santa Fes polischef Adan Mendoza och distriktsåklagare Mary Carmack-Altwies en uppdatering av utredningen av skottet som dödade filmfotografen Halyna Hutchins och skadade filmens regissör Joel Souza för en knapp veckan sedan.

Det var filmfotografen Halyna Hutchins som dödades i den fatala skjutningen för en dryg vecka sedan under sinpelningen av västernfilmen "Rust".
Det var filmfotografen Halyna Hutchins som dödades i den fatala skjutningen för en dryg vecka sedan under sinpelningen av västernfilmen "Rust".
Foto: Andres Leighton/AP

En central fråga är vilken typ av ammunition som avfyrades från pistolen som Baldwin höll i, och hur den kom dit. Utredarna hoppas att den kriminaltekniska analys av kulor och skjutvapen som utförs av FBI kommer att kunna ge svar dessa frågor, men säger samtidigt att "de inte förväntar sig något besked inom en snar framtid".

"Cold gun"

Vapnet, en Coltrevolver som Baldwin använde när han repeterade en scen i en kyrka, var ett av tre som fanns på en vagn utanför byggnaden. En regiassistent ska ha givit revolvern till Baldwin och ropat "cold gun", vilket betyder att den skulle vara oladdat.

Polisen har beslagtagit vapnen, hölster, närmare 500 ammunitionshylsor, klädesplagg och säkrat spår av vad som tros vara blod.

Ett viktigt bevismaterial är enligt Mendoza den kula som opererades ut ur Souzas axel. Han stod under skjutscenen intill fotografen Hutchins och träffades av samma kula som dödade henne.

Riskerar åtal

Producentteamet bakom filmen västernfilmen "Rust", där Baldwin ingår, har samtidigt anlitat en advokatfirma för att göra en oberoende utredning av dödsskjutningen. I ett brev som skickats till skådespelare och övriga filmarbetare skriver producenterna att juristfirman Jenner & Block "kommer att ha full frihet ifråga om vem de ska intervjua och eventuella slutsatser som de sedan drar".

"Vi vet att det kommer att bli tufft att behöva återuppleva den här tragedin, men ditt deltagande är viktigt för att vi alla ska kunna förstå vad som hände, och vi uppmuntrar dig att delge ditt perspektiv", står det i brevet som Reuters tagit del av.

Som skådespelare kommer Baldwin sannolikt inte att ställas till svars för dödsskjutningen. Däremot riskerar han att åtalas i sin roll som producent för västernfilmen "Rust".

Sköt på burkar

Inspelningen av "Rust" har kantats av problem. Bland annat ska personal bara timmar innan olyckan i protest ha lämnat inspelningsplatsen, frustrerade över förhållandena på lågbudgetinspelningen. De har bland annat klagat över långa dagar och att säkerhetsföreskrifter kring vapenhantering inte har följts.

Det cirkulerar också uppgifter om att vapnet som dödade Hutchins användes bara timmar före tragedin. Några medlemmar ur filmteamet sköt på ölburkar med skarp ammunition för att fördriva tiden, uppgifterna som enligt polischefen kan bli en central pusselbit i polisutredningen.

Regiassistenten som räckte Baldwin vapnet hade 2019 fått sparken från en filminspelning efter att ha slarvat med säkerheten. Då skadades en person lindrigt när en pistol oväntat avfyrades med skarpa patroner. Samme regiassistent ska även ha varit föremål för klagomål under en annan inspelning, även då handlade det om vapensäkerhet.

Inspelningsplatsen där en fotograf dödades och filmens regissör skadades. Arkivbild.
Inspelningsplatsen där en fotograf dödades och filmens regissör skadades. Arkivbild.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.