GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett mål som inte nås heter misslyckande

Opinion • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 09:14

Stefan Löfven kommer att bli ihågkommen för ett mål han inte nådde. Senast 2020 skulle Sverige ha lägst arbetslöshet i EU, men det blev tvärtom. Idag har vi istället den fjärde högsta arbetslösheten i EU. Statsministern blir märkbart utled när han konfronteras med misslyckandet, vilket sker i nästan varje intervju.

Sedan första januari 2021 har han sökt efter ett bra svar och anser sig ha funnit ett i en intervju med Dagens Nyheter (21/10). Enligt Löfven bidrog målet till att sätta fokus på sysselsättningen. Det lät nästan som en framgång. Han ångrar ingenting.

Han lät som Gustav Fridolin i SVT-programmet Politikbyrån, apropå den berömda kolbiten han viftade med under ett av sina tal. Med den ville han illustrera faran med brunkolsverksamhet och lovade att stoppa försäljningen av Vattenfalls koltillgångar. Talet var ett misslyckande, objektivt sett. Rent visuellt lyckades den lilla kolbiten inte skrämma någon och han bröt sitt löfte till väljarna. Ändå ångrar han ingenting, eftersom kolbiten satte fokus på klimatdebatten.

Ett misslyckande som sätter fokus på en viktig fråga är fortfarande ett misslyckande. Både Löfven och Fridolin satte mål som de måste ha vetat var ogenomförbara. Frågan är snarare varför de försatte sig i den hopplösa situationen till att börja med? Ovanan att göra så har funnits i politiken länge, men idag är det mer regel än undantag.

Vissa menar att syftet med målen är att öka motivationen och sikta högre. Det fungerar i viss mån, om målet är genomtänkt och genomförbart. Politiska mål är det sällan. Löfven höftade sitt, Fridolins var olagligt.

Mål är inte längre en ändpunkt som politiska förslag ska mynna ut i. Mål är politik. Hur många politiker har inte kommit fram till mikrofonen efter långa överläggningar och stolt presenterat sin nya ”politik” – ännu mer ambitiösa mål. Själva jobbet med att nå dem delegeras till övriga samhället.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.