Annons

Finansutskottet kallar Ingves till utfrågning

Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Finansutskottet kallar riksbankschef Stefan Ingves till en utfrågning efter uppgifter om att bankens chefer äger aktier i företag den stöttat under coronakrisen, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Frågan har så stor betydelse att vi ska låta alla finansutskottets ledamöter få höra direkt från Riksbanken hur de avser att jobba vidare med de här frågorna och skärpa sina etiska riktlinjer, säger ordförande Åsa Westlund (S) till tidningen.

Annons

Beslutet, som fattats på ordförandens initiativ, kommer efter SvD:s granskning av de fonder och aktier som Riksbankens beslutsfattare äger. Av den framkommer att toppcheferna Ingves och Cecilia Skingsley själva äger aktier i företag som stöttats genom Riksbankens köp av obligationer.

– Jag ser problem med att just köpa företagsobligationer kopplat till att ledamöter har innehav i samma bolag. Det är klart att det väcker oro och funderingar från allmänhetens sida, säger Westlund.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons