GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

FN-sändebud: Inbördeskrig i Myanmar

Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 19:32
FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener. Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

FN:s sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, bedömer att landet kastats in i ett inbördeskrig efter militärkuppen i februari, och att det förvärrade läget sprider sig i landet.

Schraner Burgener har varit FN-sändebud i Myanmar i drygt tre år, och hennes kommentar kommer när hon snart avslutar uppdraget.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger FN-sändebudet att omvärlden bör försöka ersätta den nuvarande militärjuntan med medborgare som vill se en fredlig lösning till krisen i landet. Hon ser en möjlighet att pressa militärjuntan genom sanktioner beslutade av FN:s säkerhetsråd.

Schraner Burgener, som kommer från Schweiz, har tidigare föreslagit "inkluderande samtal för militärjuntan", men den har inte hört av sig till FN-sändebudet sedan i september.

Med oro ser hon hur utvecklingen eskalerar i våldsamheter mellan militärdiktaturen och oppositionen som vill återse en demokratisk utveckling:

– Vi ser våld överallt, den går inte längre att kontrollera. Och omfattningen på våldet är verkligen stor. Därför säger jag att "ja, det är ett inbördeskrig", säger hon i intervjun.

Militären tog makten i en kupp 1 februari, det styrande partiet NLD störtades från makten och ledande politiker har gripit och fängslats utan rättegång.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.