GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Halv miljard för ny motorvägssträcka

Regeringen avvisar överklaganden och ger grönt ljus för motorvägsbygget på E22 mellan Fjälkinge och Gualöv.
– Är det en mild vinter skulle vi nog kunna komma igång i början på 2023, säger Trafikverkets projektledare Johan Månsson.
Fjälkinge • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 11:52
I projektet ingår både breddning av befintlig väg och en ny vägsträckning mellan östra Fjälkinge och Bäckaskog.
I projektet ingår både breddning av befintlig väg och en ny vägsträckning mellan östra Fjälkinge och Bäckaskog.
Foto: Lasse Ottosson

Ombyggnationen av E22 till motorväg tuggar på. Härnäst står sträckan Fjälkinge–Gualöv på tur efter att regeringen beslutat att projektet ska fortskrida. En vägplan har trätt i kraft och inkomna överklaganden har fått tummen ner.

Än återstår emellertid ett par steg innan grävskopan kan sättas i marken. Först behövs ett byggstartsbeslut från regeringen.

– Det beslutet förväntar vi oss under 2022. Sedan är det svårt att bedöma när det kommer, då det ska tas beslut om den nya nationella infrastrukturplanen och det brukar komma framåt våren, säger projektledare Johan Månsson.

Därefter ska en förfrågan skickas ut till olika entreprenörer. De som uppdras att bygga behöver sedan en viss planeringstid. Sedan kan byggandet börja.

– Är det en mild vinter skulle vi nog kunna komma igång i början på 2023, säger Johan Månsson.

Om allt förlöper enligt plan ska vägen stå klar hösten 2025. Kostnaden väntas landa på 560 miljoner. Bland annat har höga oljepriser gjort att den senaste kalkylen från 2018 fått räknas upp med 60 miljoner, enligt Trafikverket.

I projektet ingår både breddning av befintlig väg och en ny vägsträckning mellan östra Fjälkinge och Bäckaskog. Den nya vägsträckningen ska gå mellan nuvarande E22 och järnvägen. Tidigare E22 blir en del av lokalvägnätet.

För byggnadsarbetarna kommer det bli mycket arbete på befintlig väg, vilket kommer att bli en utmaning, enligt Johan Månsson. Dessutom ska en bropassage under järnvägen byggas vilket kräver precision. Överlag kommer det bli mycket schaktmassor att hantera.

– Det är ett omfattande projekt med nio kilometer väg med mycket logistik som ska planeras, säger Johan Månsson.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.