GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Infekterad historia bakom konkursansökan

Fler blandar nu sig i den kommande budgivningen för Tydingesjöns camping och festplats. Bland annat syntes en välkänd lokal aktör på visningen.
Broby • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 13:47
Konkursförvaltaren Christer Jakobsson och en spekulant, som inte ville ha med sitt namn i tidningen, under onsdagens visning.
Konkursförvaltaren Christer Jakobsson och en spekulant, som inte ville ha med sitt namn i tidningen, under onsdagens visning.
Foto: Lyckoslanten

Turerna är många och invecklade efter att bolaget bakom campingen och festplatsen, med Roger Flink och Danne Stråhed som delägare, försattes i konkurs av Kristianstads tingsrätt den 12 oktober.

Dokument visar att det har varit rejält irriterat mellan delägarna ända sedan i somras. Flink fick chansen att köpa ut Stråhed, men avböjde då han ansåg att priset var för högt.

10–15 besökare tog sig till Tydingesjöns camping och festplats för onsdagens visning.
10–15 besökare tog sig till Tydingesjöns camping och festplats för onsdagens visning.
Foto: Carl-Johan Liljedahl

Nu tror han istället att Stråhed vill fortsätta vara ägare till campingen, i någon form. I en handling inlämnad till tingsrätten berättar Flink att Stråheds ombud Carl Persson den 14 oktober ska ha gått runt på campingen och sagt till året runt-boende att: ”Danne hälsar att ni får bo kvar nu när han tar över”.

Flink, som inte ville låta campingen gå i konkurs, reagerar också på att allt har gått vansinnigt fort. Från meddelande om visning i tidningen, till själva visningen och krav på skriftligt bud en vecka senare.

– Om man är intresserad, hur ska man få banken att tacka ja på så kort tid? Nej, detta är uppgjort från början, säger Flink, rädd för att campingen säljs till ett underpris.

Vad Stråhed säger vet vi inte. Han lämnade Tydingesjöns camping och festplats en kvart före onsdagens visning.

– Han ringde och sa att han var sjuk, berättar konkursförvaltaren.

Vi får heller inte mer information från Stråheds ombud.

– Jag pratar inte med journalister, säger Carl Persson och klickar samtalet mitt i tidningens första fråga.

Roger Flink visar Tydingesjöns camping och festplats efter att bolaget försatts i konkurs.
Roger Flink visar Tydingesjöns camping och festplats efter att bolaget försatts i konkurs.
Foto: Carl-Johan Liljedahl

Flink litar heller inte på konkursförvaltaren (som Stråhed föreslagit och tingsrätten godkänt) utan vill få denne bortplockad från ärendet. Antingen det eller att rätten tillsätter en medförvaltare.

– Jag har sett det och jag har även svarat Kronofogden, som är konkursförvaltares tillsynsmyndighet. Jag ska även svara tingsrätten... Flink misstänker att jag är jävig, men nej. Jag hade inte träffat Danne Stråhed förrän 10.15 nu under onsdagen, säger konkursförvaltaren Christer Jakobsson.

Det finns en värdering på fastigheten på fyra miljoner kronor. Den är från 2016 och efter det har en massiv upprustning gjorts och den kommande Lis-planen kan innebära att en ny restaurang får byggas när en av de två danslokalerna ska rivas.

Konkursförvaltaren medger nu – efter att ha fått reda på allt som gjorts på platsen – att en ny värdering kan behövas och att anbudstiden kanske behöver förlängas.

Den gröna byggnaden i mitten är tänkt att rivas och ersättas av en restaurang, när Lis-planen blivit verklighet.
Den gröna byggnaden i mitten är tänkt att rivas och ersättas av en restaurang, när Lis-planen blivit verklighet.
Foto: Carl-Johan Liljedahl

Inte minst efter att åtminstone två spekulanter visat intresse. Bland annat syntes Martin Järletoft (Järletoft fastigheter) på platsen. Förra delägaren Pia Mattsson var också på plats och ville veta mer.

– Det är jättetråkigt att det blivit så här. Det blev, arbetsmässigt, alldeles för mycket för oss när vi var delägare. Men det var inga hårda ord mellan oss och Danne Stråhed när vi gick skilda vägar, vi är vänner än idag, säger Mattsson, som sålde sin del till Flink i september 2020.

Men det blir ingen öppen budgivning Christer, som Flink bland annat vill. Varför inte?

– Det är inte så vi konkursförvaltare brukar göra. Jag har ingen skyldighet mot ägarna att få ut så mycket pengar som möjligt, utan mot fordringsägarna, säger Jakobsson, som berättar att han än så länge inte fått in något bud på anläggningen.

Är det vanligt att ett bolag försätts i konkurs när endast en av delägarna vill det?

– Jag har sett att de resonerar olika på olika platser i landet. Men det står klart och tydligt i konkursansökan att det är Danne Stråhed som skrivit under den. Hur tingsrätten sedan tänkt kring detta får du fråga den om, säger Jakobsson.

Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.