GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lina Taha: ”Honey & the bees var bara början”

160 000 följare i egenskapad Facebookgrupp, två skönhetssalonger, en grossistfirma, jobb på Migrationsverket, tre barn och pågående renovering av nyinköpt villa. Lina Taha är mycket, men aldrig någonsin lat.
Personligt • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:33
Influencern och företagaren Lina Taha, 30 år.
Influencern och företagaren Lina Taha, 30 år.
Foto: Lasse Ottosson

Hon har byggt sitt varumärke lite grann på att vara en ung tjej, därför är Lina Taha lite förbryllad över att hon nu fyller 30, har tre barn och nyköpt villa. Det är så... vuxet.

– Men jag ser också hur följarna följer mig i ålder, tidigare var de 18+, nu mera 25+, det blir väl naturligt.

Hon tar emot i sin nyöppnade skönhetssalong, nummer två i en rad som hon hoppas blir lång. Hon driver den tillsammans med maken Mohammed och anställd och inhyrd personal där de erbjuder tandblekning, laser, injektioner med mera. Lina sköter främst det administrativa. Men eftersom Lina har det driv hon har, så nöjer hon sig inte med själva salongerna. Givetvis har hon startat en grossistfirma som säljer de olika maskiner som används i industrin. En nisch hon tycker är spännande. Det verkar ha varit så längs med hela hennes karriär, att det hon tycker är spännande och vill satsa på verkar ligga precis helt rätt i tiden.

– Det är sjukt att det blivit så, men jag följer mitt intresse och tänker om fler är som jag, så är vi många.

Mycket jobb bakom framgången

Det låter lätt, men det ligger stort tålamod, mycket arbete och daglig problemlösning bakom framgångarna. För det går bra. Pengar har kommit in som gjort att hon kunnat vidareutveckla sina verksamheter samtidigt som hon kunnat leva ett gott liv.

– Jag vet hur det är att inte ha det så. Jag var bara barn när vi kom till Sverige, men jag minns barndomen med kriget runt om mig.

Hon föddes i Bagdad, växte upp i Irak och Turkiet. Delvis på flykt. Första frågan när hon kom till Sverige som tioåring var ”när får jag börja i skolan”? Men skolan blev inte ett ställe hon trivdes i.

– Nej, jag var busig, på gränsen till värsting. Jag var inte så enkel att ha i ett klassrum. Jag var inte dålig i skolan, men jag hade kanske ett behov av att säga ”här är jag” på ett sätt som inte alltid uppskattades.

På gymnasiet fick hon vänner som ville bli något och deras drivkraft smittade av sig. Hon drabbades tidigt av kärleken till Mohammed, som menade att de klarar att nå dit de vill. Han verkar ha rätt, de är gemensamt på god väg. Men Lina är inte den som sätter sig ner och är nöjd. Hon strävar hela tiden vidare.

– Jag älskar att jobba och komma någonvart.

Pluggade och flyttade

Hon läste mänskliga rättigheter och internationell juridik på Malmö universitet, fick en tjänst på Migrationsverket. Flytten till Kristianstad var hon först tveksam till, här var så litet.

– Men det visade sig vara jättebra. Här har vi fått en stor kundkrets för att vi är unika istället för att vara en i mängden i en storstad.

Skönhetssalong nummer två, som Lina Taha driver med maken Mohammed, ligger på Prästallén i Kristianstad.
Skönhetssalong nummer två, som Lina Taha driver med maken Mohammed, ligger på Prästallén i Kristianstad.
Foto: Lasse Ottosson

Men hur kom den unga influencern in på skönhetsspåret? Skönhetssalongerna hade inte funnits om inte Lina startat tjejforumet Honey & the bees på Facebook 2015 med några vänner. Syftet var att få tjejer att stötta tjejer – nu är de sajtens största tjejforum med 160 000 medlemmar.

– Det var inget jag planerade, det bara blev så. Men vi marknadsförde oss rejält och slog igenom nationellt.

Och då Lina inte vilar i berömmelsen utan jagar vidare, såg hon en potential i digital marknadsföring. Hon drog in en hel del pengar, som hon ville investera. Och när Medicera, ett företag i skönhetsbranschen hörde av sig blev hon intresserad av mer än deras marknadsföring. Hon såg en efterfrågan lokalt.

– Vi upptäckte att det inte fanns något liknande det vi ville göra här i Kristianstad. Så vi startade både återförsäljning, utbildade oss och öppnade första salongen på Näsby 2018. Jag var höggravid.

Andra salongen

I april i år öppnades salong nummer två på Prästallén och samtidigt reser de på olika event och mässor, till salonger runt om i landet, främst Stockholm.

Som om inte nysatsningarna och resorna var nog har paret köpt en villa som de helrenoverar. Lina skrattar:

– Jag vet! Allt på en gång.

Att jobba ihop med maken tycker hon fungerar bra. Visst sliter de lite på varandra. Å andra sidan har de helt olika uppgifter.

– Vi drar åt samma håll. Vi har förståelse för allt arbete. Det är viktigt. Mohammed ger mig utrymme för det jag behöver, han vet att om jag lyckas, lyckas jag för hela familjen.

Som influencer kan hon numera välja samarbetspartners hon själv uppskattar, och det är ofta de stora märkena som hör av sig. Som alla tjejer som syns i social media har hon fått sin beskärda del av hot och hat.

– För fem år sedan hade jag nog blivit ledsen för en del saker, nu skrollar jag bara bort det. Det finns viktigare saker att tänka på.

Som de tre barnen. Och de nya projekten som paret jobbar på. Fler salonger, säkert, men också ett lite större koncept som hon hoppas kunna presentera inom ett halvår. Hon drivs av framgång, men också om vetskapen att hon kanske inte hade levt idag om hon inte kommit till Sverige.

– Vi är noga med att ge barnen det perspektivet, om hur andra har det. Vi skänker pengar varje månad och barnen skänker av sina saker. Ingen ska ta något för givet, utan man ska vara väldigt tacksam för det man har.

Hon ler. Även om hon hunnit snabbare till 30 än hon tänkt sig, är det med just tacksamhet hon fortsätter sitt arbete för framtiden.

Profilen

Namn: Lina Taha

Bor: I Kristianstad. Född i Bagdad, kom till Sverige som tioåring.

Ålder: 30 år.

Familj: Maken Mohammed som hon driver företag med, tre barn 2, 3 och 6 år.

Yrke: Influencer. Är tjänstledig från tjänst på Migrationsverket, ligger bakom tjejforumet Honey & the bees, driver två skönhetssalonger (Beauty by M&L) och en grossistfirma (Honeyshoppen).

Fritid: ”Äh, nä. Det går åt till familjen, att resa och nu att renovera.”

Finns: Bland annat på Instagram som @linaataha.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.