GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mensskydd i skolan – populism eller jämställdhet

Gratis mensskydd i skolan – ett populistiskt inslag eller en viktig del i ökad jämställdhet? Klart är att frågan vållar starka känslor bland politikerna.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:14
Gratis mensskydd i skolorna ska ge ett mer jämställt samhälle, enligt Miljöpartiet, som vill motverka samhällets tabu mot mens.
Gratis mensskydd i skolorna ska ge ett mer jämställt samhälle, enligt Miljöpartiet, som vill motverka samhällets tabu mot mens.
Foto: Jessica Gow/TT

– Det här handlar om mycket mer än mensskydd. Detta är ett led i det nya samhällets allt-åt-alla-politik, menar Hanna Nilsson (SD) som är starkt kritisk.

Under debatten i fullmäktige anklagade hon Miljöpartiet för att ta fram förslag efter förslag som gynnar de redan rika.

– Hur har ni tänkt bekosta alla dessa gratiserbjudanden? Är det genom höjd skatt, eller är det saker som ska prioriteras bort?

Hon pekade på att brist på mensskydd inte är något problem i dagens Sverige.

– Majoriteten av familjer har råd att köpa mensskydd till sina döttrar och de som av en eller annan anledning inte har med sig kan få av skolsköterskan. Det finns även möjlighet att få av ungdomsmottagningen, men det viktigaste av allt är att vår socialtjänst ser till att de familjer som inte har råd får de medel de behöver.

Hanna Nilsson (SD) höll ett långt anförande där hon kritiserade Miljöpartiets politik.
Hanna Nilsson (SD) höll ett långt anförande där hon kritiserade Miljöpartiets politik.
Foto: Kristina Höjendal

– Det här är inget populistiskt hittepå. Det handlar om jämställdhet, om kvinnans position i samhället och om kvinnans natur, kontrade Dolores Öhman (MP) vars partikamrat Arberesha Sabani skrivit motionen.

– Vi har många skolor som inte har en skolsköterska där på heltid. Så länge jag finns kvar i fullmäktige kommer jag att kämpa för att vi ska få gratis mensskydd, inflikade Sabani (MP).

Kritiken fick även Irene Nilsson (S) att ställa sig i talarstolen:

– Det är en ytterst märklig debatt. Att man hela tiden ställer de ena pengarna mot de andra och att det här skulle drabba någon. Vem drabbar detta? Det gynnar väl flickorna i skolan. Jag trodde att vi jobbade för jämställdheten, men ack vad jag bedrog mig. Det handlar ju inte bara om att ha råd, utan kan vara helt andra perspektiv som gör att flickorna inte tar med sig mensskydd. De kanske inte ens vet att de ska få mens den dagen.

Irene Nilsson (S) köpte inte argumentet att något skulle få stryka på foten om pengar läggs på gratis mensskydd.
Irene Nilsson (S) köpte inte argumentet att något skulle få stryka på foten om pengar läggs på gratis mensskydd.
Foto: Arkiv

Vänsterpartiets Magnus Åkeborn ansåg att det för ett feministiskt parti var självklart att utreda frågan. Även M och C sa ja till att utreda, för att senare ta ställning i sakfrågan.

Enligt förslaget ska utredningen om kostnader med mera rapporteras tillbaka till politikerna i kommunstyrelsen om senast ett halvår.

Folkets väls Björn Widmark (FV) uppmanade förgäves till att inte lägga pengar på att utreda, om det redan nu finns en majoritet emot. Han ifrågasatte även pratet om jämställdhet, där han kritiserade det faktum att ingen nämnde könsstympning, barnäktenskap eller påtvingade kusingiften.

– Det här samhället har jätteproblem och framförallt på jämställdhetsområdet. Det har helt andra orsaker. Då kommer ni med en sådan här banal, icke-fråga. Mensskydd finns att tillgå, för dem som så behöver, hävdade han.

En oenig skara beslutade, med stöd av MP, S, C, V, M, KD och L, att bifalla motionen om att utreda.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.