GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt hopp för Finjasjöbrygga

Hoppet är inte ut vad gäller en ny brygga vid Björkviken och Finjasjön. Nu har Hässleholms Rotaryföreningen tagit vid där Björkvikens villaägarförening slutade.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 11:20
Bengt Klingheim hoppas att Finjasjöbryggan ska bli verklighet.
Bengt Klingheim hoppas att Finjasjöbryggan ska bli verklighet.
Foto: Helén Fingalsson

Den gamla bryggan som låg vid Björkviken hade totalrenoverats, men blev till aska där den låg i det gamla Godsmagasinet som brann 2019. Därefter kom förhoppningar om en ny brygga när Björkvikens villaägarförening flaggade upp för att arbeta med projektet.

Kontakt togs med kommunen som ställde sig positiv till projektet. Förebilden var den 120 meter långa bryggan vid Täppet i Åhus. Där kunde privatpersoner och föreningar köpa sig sin egen planka.

I februari i fjol träffades företrädare för villaägarföreningen och Bengt Klingheim som var mannen som kläckte idén om finansieringen av bryggan i Åhus. Han kunde tänka sig att upprepa bryggprojektet och tog kontakt med arkitekten Bo-Inge Gustavsson för att få fram en ritning.

Han satte igång med att rita en 225 meter lång och tre meter bred brygga med både bänkar, bord och handikappanpassad ramp.

Så här kan Finjasöbryggan komma att se ut.
Så här kan Finjasöbryggan komma att se ut.

Om projektet gick i lås var tanken att bryggan skulle skänkas till kommunen mot att de tog över drift och underhåll.

I somras tvärnitade projektet när villaägarföreningen helt plötsligt hoppade av. Skälen som angavs var dels ekonomiska bekymmer och dels oron för att bryggan skulle utsättas för skadegörelse samt bli ett tillhåll för personer som skulle ställa till bråk. Vid bryggan i Åhus hade människor blivit trakasserade av gäng och nu var man rädd att detta även skulle hända vid Björkviken.

Efter att solen då gått i moln över projektet ser det nu ut att ljusna igen. Hässleholms Rotaryförening har tagit villaägarnas plats och är nu beredda att driva projektet tillsammans med bland annat Bengt Klingheim som ska vara projektledare.

Men en stor del av proceduren får tas om och det är nu Rotaryföreningen som måste lämna in en skrivelse till kommunen för att arbetet ska komma igång. Och så måste politikerna åter säga ja. Något som Bengt Klingheim är övertygad om att de gör.

Därefter ska det sökas pengar från exempelvis Arvsfonden och Sparbanksstiftelsen. Förhoppningarna är stora på att både privatpersoner, föreningar och företag ska sponsra bryggan precis som man gjorde i Åhus för 23 år sedan.

Hur mycket pengar ska då in?

– Det handlar om cirka fem miljoner inklusive moms, svarar Bengt Klingheim.

Förhoppningen är att bryggan bestående av 2 000 plankor ska kunna stå klar nästa sommar. Men i och med att projektet fick ett avbräck kan det dröja till sommaren 2023.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.